Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Uvedite “pravilo 10 sekundi” za rješavanje teških razgovora

“Pravilo 10 sekundi” zapravo je vrlo jednostavno: kaže da kad god “temperatura” u razgovoru počne rasti, zastanite 10 sekundi prije nego što odgovorite. To je to, samo stani i čekaj.

Postoji nekoliko razloga zašto ovo funkcionira. Prvo, dopušta vam da udahnete i razmislite o svom odgovoru prije nego što dodatno potpirujete inače žučni razgovor. Duboko disanje zapravo može pomoći u snižavanju kortizola, hormona koji pridonosi vašoj reakciji na stres.

Također vam daje trenutak da razmislite o osobi s druge strane razgovora i obradite sve što je upravo rekla. Uostalom, čak i ako su rekli nešto što vas je uzrujalo, još uvijek imate izbor kako odgovoriti. Dajte si 10 sekundi da to shvatite prije nego što stvari postanu još gore.

U gotovo svakoj situaciji u kojoj razgovor izmiče kontroli, pravilo 10 sekundi može vam pomoći da raspršite svoje emocije i ponovno se usredotočite na ljude i svoju svrhu. Naravno, za tako jednostavno pravilo, njegovo provođenje u praksi može biti pravi izazov. To je zato što često, kada se razgovor zahukta vidite da vaši argumenti ne prolaze. Tada prestanete odgovarati na temelju svoje svrhe i ciljeva, i umjesto toga reagirate emocionalno.

Zašto je pravilo 10 sekundi učinkovito?

Iznenadit ćete se koliko je stvarno vremena 10 sekundi u smislu da vam daje promjenu da saberete svoje emocije i svoje misli. Možda ćete se još više iznenaditi kada otkrijete koliko je učinkovit u vraćanju razgovora na pravi put.

Zašto? Jer većinu vremena, kad se razgovor zahukta, dvoje ljudi završi u svojevrsnom ludom ciklusu. Jedna osoba kaže nešto što druga smatra uvredljivim, a ona odgovori iz ljutnje ili frustracije. Taj odgovor pokreće prvu osobu i oni nastavljaju u opasnom ciklusu. Opasno je jer ima potencijal ne samo pokvariti razgovor, već također može oštetiti odnos.

U konačnici, to je pravi razlog zašto je ovo pravilo tako važno. Ne radi se samo o razgovorima, već o odnosima.

Dva su ključa ovog pravila. Očigledno je da se morate zaustaviti na 10 sekundi. To je dio koji vam daje prostora da smanjite temperaturu razgovora.

Međutim, važniji dio je da morate znati prepoznati kada je temperatura visoka i da vaš emocionalni odgovor neće pomoći razgovoru. Zato je emocionalna inteligencija tako važna. Zapravo, emocionalna inteligencija jednostavno je sposobnost razumijevanja vlastitog emocionalnog odgovora na nešto i, prema tome, odlučivanja kako ćete reagirati.

Pravilo 10 sekundi nije baš učinkovito ako ne možete vidjeti kada vam emocije smetaju da jasno komunicirate s nekim drugim ili ako niste u stanju prepoznati što vas uzrokuje frustraciju ili ljutnju . Emocionalno inteligentni vođe, međutim, imaju samosvijest da prepoznaju kada počinje ludi ciklus i daju si dopuštenje za stanku.

U konačnici, cilj nije pobijediti u razgovoru. Barem ne bi trebalo biti. Cilj bi trebao biti dodavanje vrijednosti odnosu. Ne možete to učiniti kada ste frustrirani ili ljuti, ili ako druga osoba ne može čuti što pokušavate reći.

Zato je pravilo 10 sekundi u konačnici toliko vrijedno – ne zato što vam pomaže da poboljšate svoje razgovore, već zato što vam pomaže da poboljšate svoje odnose. Točnije, definitivno će poboljšati vaše razgovore, ali prava je korist to što vam daje alat pomoću kojeg možete ulagati u svoje odnose s ljudima koji su vam važni.

Izvor: Inc.com

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije