Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

ESG – znate li što je i kako će promjeniti budućnost vašeg biznisa

Ekološko, društveno i korporativno upravljanje postaje relevantan faktor u odlukama o investiranju. ESG je akronim za environmental, social & governance. U prijevodu to je izraz koji definira ekološko, društveno i korporativno upravljanje. U poslovnom svijetu predstavlja korporativne financijske interese organizacije koji se uglavnom fokusiraju na održive i etičke učinke.

Izvršni direktor Bank of America Brian Moynihan rekao je za CNBC da su trenutačni napori da se proizvede skup službenih globalnih standarda o pitanjima ESG-a ključni za “usklađivanje kapitalizma s onim što društvo želi od njega.

ESG ilustracija (financa.ba)
ESG ilustracija (financa.ba)

Kako u poslovnom svijetu ESG dobija sve više na značaju, financa.ba će približiti na koji način točno će ESG promjeniti poslovni svijet. Poslovanje unutar ESG normi i okvira može donijeti mnoge koristi za investitore i za društvo. Smatramo da svaka kompanija može ostvariti prednosti zahvaljujući ESG okvirima.

ESG kao komparativna prednost kompanije

ESG izvještavanja su postala standard uz godišnje financijske izvještaje. Razlog su promjene u razmišljanjima i ponašanju investitora koji koriste dobre ESG rezultate. Motiv je da svojim kapitalom omoguće održiviju ekonomiju. Okolini šalju poruku da su postali društveno odgovorni.

Kompanije koje implementiraju ESG norme ostvaruje konkurentsku prednost. Globalna su istraživanja pokazala da su potrošači spremni potrošiti veće iznose novaca za kupnju proizvoda od društva koje promovira održivo poslovanje. ESG rating također je važna informacija zaposlenicima, potrošačima i investitorima. Kompanija može jačati vlastiti brand ulaganjem napora u poboljšanje uvjeta rada, promicanje različitosti, vraćanje zajednici i ekologiji.

Kompanije osjete sve veći ptisak od strane tržišta o podizanju svijesti o ekološkom, društvenom i korporativnom upravljanju. Evidentno je kako ovi faktori mogu imati pozitivne financijske uticaje na vrijednost investicije učinili su svoje. Dostupan je rastući broj radova koji dokazuju kako investiranje u društveno odgovorne kompanije nosi statistički više povrate u odnosu na prosječne tržišne povrate. Gotovo sve velike investicijske kuće su uključile u svoju ponude i palete s raznoraznim ESG proizvodima i uslugama, fokusirajući se na rodnu raznolikost, niske emisije karbonskih plinova i transparentnost kompanija.

Proces izvještavanja

ESG izveštavanje je proces kreiranja i objavljivanja izveštaja od strane kompanije o uticaju koji ima na životnu sredinu (environmental), društveno okruženje (social), kao i o načinu na koji upravlja organizacijom (governance). Kreiranje izvještaja obuhvata transparentno komunicaranje navedena tri elementa. Obvezuje kompaniju na kvantitativna merenja, kao i poređenje osvarenih performansi kompanije sa prethodno definiranim ESG rizicima, prilikama i strategijama. Kreiranje ovih izvješća će u početku biti izazovno. Kompanije prethodno moraju utvrditi na koji način i koje informacije i koje indikatore će mjeriti i komunicirati okolini.

U studenom 2021. godine, formirani je vijeće za uspostavljanje standarda, International Sustainability Standards Board (ISSB). Cilj je bio definirati globalne standarde vezane za izvještavanje održivosti poslovanja. 31. ožujka 2022. godine, ISSB je otvorio konsultacije za prva dva predložena standarda. Oni bi trebali biti globalna osnova za izvještavanje u vezi održivosti poslovanja. U ovom trenutku postoji pet održivih izvještajnih okvira koji vam mogu pomoći da podesite i implementirate ESG principe u kompaniji.

Global Reporting Initiative (GRI)

GRI izvješće zahtjeva analizu pozitivnog i negativnog uticaja koji kompanija ima na životnu sredinu, društveno okruženje i ekonomiju. GRI standardi su univerzalni i primjenljivi na sve vrste organizacija bez obzira na sektor poslovanja i veličinu kompanije.

ESG investicije (financa.ba)
ESG investicije (financa.ba)

International Organization for Standardization (ISO)

ISO 14001 internacionalni standard definira okvir i paket smjernica za uspostavljanje sustava upravljanja životnom sredinom, nije usmjeren prema definiranju mjerenja performansi.

Principles for Responsible Investments (PRI)

Ovi principi pomažu pri izvješćivanju o implikacijama investicije na ekološko, društveno i korporativno upravljanje.

Sustainability Accounting Standards Board (SASB)

SASB je fokusiran na razvoj održivih računovodstvenih standarda u cilju transparentnog izvještavanja o uticaju na ESG. Zajedno sa GRI, SASB je jedan od najvažnijih okvira za ESG izvješćivanje i praćenje.

United Nations Global Compact

Radi se o dobrovoljnoj inicijativi za kompanije koje su voljne da u svoje svakodnevno poslovanje implementiraju 10 principa UN Global Compact inicijative.

ESG slika (financa.ba)
ESG slika (financa.ba)

Prostora za unaprijeđenje standarda još ima

Analize ekološkog, društvenog i korporativnog upravljanja još u povojima na velikom broju tržišta. Jedan od uzroka je i ratu u Ukrajini. Svijet se okrenuo problemima koje je uzrokovao na političko ekonomskom polju. Osim navedenog, sporiju implementaciju ESGa uzrokovao je i manjak podataka, te nepotpuni i fragmentiranii podaci. Uvođenje standarda za procjenu je još u povojima. Još nije razvijen adekvatan standard procjene. Znalo se desiti da iste agencije za procjenu ponekad istu kompaniju procjenjuju potpuno različito. Unazad par godina bilo je skandala koje nisu anticipirale ni ESG rating agencije.

Danas je vrijeme da razmislite kada ćete i kako svoju kompaniju ili vlastiti biznis pripremiti za ekološko, društveno i korporativno upravljanje u budućnosti. U cilju da bi Vas kupci i tržište prepoznali kao društveno odgovorne, te da bi se izdvojili pred konkurencijom. Standard će se implementirati puno brže nego što nam se čini iz današnje perspektive. Pripremite se.

Autor: Uredništvo Financa.ba

Prilikom preuzimanja ovog članka obavezno navesti financa.ba kao izvor i poveznicu (link) na članak

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije