Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Usporedba cijena 12 proizvoda u 4 BiH trgovačka lanca

Usporedba cijena i traženje od maloprodajnih lanaca slanje lista cijena radi usporedbe, ovih dana je aktualna tema u Hrvatskoj. Rasprava traje oko toga da li će na redovnoj osnovi maloprodajni lanci slati nadležnom ministarstvu listu od 80 odabranih proizvoda. Trgovci negoduju, a Ministarstvo ih zato osuđuje.

Upitali smo se zašto skupljanje i usporedbu cijena to Ministarstvo samo ne bi organiziralo. Tragom tog pitanja, na portalu financa.ba smo odlučili odabrati određeni broj proizvoda u BiH, prikupiti cijene, te ih usporediti.

Trebalo nam je par sati da na području Mostara obiđemo prodajna mjesta 4 trgovačka lanca i zabilježimo maloprodajne cijene za 12 proizvoda, te napravimo pregled u prilogu. Nastojali smo da to budu poznatiji proizvodi koje možemo pronaći kod sva 4 trgovca i da budu raznovrsni. Nismo imali drugih kriterija za odabir.

Uzeli smo cijene kakve smo vidjeli na policama u trenutku kad smo radili istraživanje, tj na 18.01.2023.

Usporedba cijena – rezultati

Usporedba cijena je prikazana u sljedećem pregledu:

Usporedba cijena
Usporedba cijena 12 proizvoda u 4 trgovačka lanca u BiH na dan 18.01.2023 – Financa.ba

Crveno su označene najviše cijene, a zeleno najniže, radi lakšeg snalaženja.

Na temelju usporedbe cijena proizilazi da je zbroj cijena odabranih 12 proizvoda najniži u trgovačkom lancu Bingo (53.15 BAM). Zbroj cijena ovih istih proizvoda je za 7% do skoro 10% veći u ostala 3 tri trgovačka lanca.

Radi korektnosti zaključivanja, treba uzeti u obzir da su neke od prikazanih cijena vjerojatno pod utjecajem akcijskih ponuda. Također, neki od trgovaca imaju programe lojalnosti, pa su za neke kupce konačne cijene možda niže. Ipak, iako lista proizvoda koje smo uspoređivali nije velika, razlika u cijeni može biti indikativna.

Nadamo se da će vam analiza biti korisna, a ako bude, nastojati ćemo je i ponoviti u narednom razdoblju.

Nama je već korisna, jer zaključujemo da nije teško prikupiti cijene proizvoda i usporediti ih, te ih prezentirati javnosti (bez obzira žele li to trgovci ili ne). Za samo par sati rada dvoje ljudi je uspjelo prikupiti i analizirati informacije za 12 proizvoda sa 4 prodajna mjesta. Postavlja se pitanje što sve jedno čitavo državno ministarstvo može uraditi za par sati rada dvosedmično ako smatra da je to u interesu građana?

Autor: financa.ba

Prilikom preuzimanja teksta, obvezno navesti izravnu poveznicu na članak.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije