Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Vrlo malo zapadnih tvrtki napustilo Rusiju

Iako se dosta pričalo o napuštanjima zapadnih tvrtki područja Rusije nakon što su ovi započeli rat u Ukrajini, prema studiji švicarskih institucija vrlo je malo tvrtki to i učinilo.

Kada je Moskva krenula u invaziju, u Rusiji su bile prisutne 1404 tvrtke iz EU i zemalja G7 s ukupno 2045 podružnica. Do kraja studenog samo 8,5 ih je napustilo tržište.

Studiju su radili istraživači sa Sveučilišta St. Gallenu i institut IMD iz Lausanne. Utvrdili su koliko je tvrtki sa sjedištem u EU ili zemljama G7 zapravo napustilo rusko tržište nakon početka rata. Kako su otkrili, suprotno izvješćima o velikom egzodusu zapadnih kompanija iz Rusije, stvarno povlačenje bilo je vrlo malo.

Štoviše, mnoge tvrtke sa sjedištem u tim zemljama oduprle su se pritisku vlada, medija i nevladinih organizacija da napuste Rusiju.

Sveučilište St. Gallen.

Više od europskih i japanskih kompanija, američke su se odlučile napustiti Rusiju. Ali su i zatvorile manje od 18 posto svojih podružnica u Rusiji, pokazuju rezultati studije. Slijede japanske tvrtke s 15 posto i tvrtke iz EU s 8,3 posto, prenosi Seebiz.

Prema nalazima sveučilišta i instituta, tvrtke koje su napustile Rusiju ostvarile su samo 6,5 posto dobiti prije oporezivanja svih tvrtki iz EU i G7 koje posluju u Rusiji. A zapošljavale su 15,3 posto svih zaposlenika u takvim tvrtkama.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije