Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Što je “tiho odustajanje”? Ovaj fenomen je bio tema i u Davosu

Fenomen “tiho odustajanje” je nastavak fenomena Veliki otkaz ili Great Resignation, termina koji opisuje val odlazaka posebno mladih kadrova nakon pandemije.

Odgovornost je menadžera i poslovnih vođa da spriječe tiho odustajanje nakon što je pandemija iz temelja promijenila uvjete rada. Rečeno je ovo na panelu menadžera i stručnjaka za ljudske resurse na Svjetskom gospodarskom forumu.

Posao lidera odozgo prema dolje je riješiti ovaj problem”– rekla je izvršna direktorica Vimea Anjali Sud u utorak u Davosu. “Moramo drugačije komunicirati” – istaknula je, dodavši kako ne vjeruje da se većina lidera osjeća sposobnim za to.

Izraz “tiho odustajanje” skovan je tijekom pandemije kako bi se opisali oni koji su, radeći od kuće i osjećajući se nepovezanim sa svojim poslodavcima, tiho prešli na davanje minimalnih doprinosa dok su prioritet davali privatnom životu. Prema anketi Gallupa objavljenoj u rujnu, oko polovice američkih radnika ispunjava takve uvjete.

Mnogi su radnici pomislili: “S obzirom na to što dobivam od svog poslodavca, koji je pošten način da dam zauzvrat?“.

Tko treba riješiti tiho odustajanje?

Za raspravu je da li je ova pojava za osudu ili samo čin samoobrane. Iako su poslodavci i radnici prirodno na različitim stranama ovog argumenta, postoji sve veća podrška stajalištu da su šefovi ti koji trebaju spriječiti tiho odustajanje. Loši menadžeri prijete moralu, angažmanu i učinku.

To što su mnoge tvrtke provodile izlazne intervjue sa zaposlenicima koji su u to vrijeme otišli bila je dobra ideja. Rekao je je to psiholog Adam Grant, i dodao: “radije bih da poslodavci vode ulazne intervjue ili razgovore za zadržavanje.”

Omogućavanje mobilnosti radnika i uvida u to kako njihove karijere mogu napredovati također je ključno za izbjegavanje “tihog odustajanja”. Rekao je to Thierry Delaporte, izvršni direktor indijske IT multinacionalke Wipro Ltd.

To je nevjerojatno važan aspekt ne samo očuvanja tijela nego i srca, a mi želimo oboje“, rekao je Delaporte, piše telegraf.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije