Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Američki dug na gornjoj granici od 31,4 trilijuna dolara

Dug američke vlade dostigao je gornju granicu od 31,4 trilijuna dolara, što predstavlja opasnost za domaćinstva i građane.

Trezor će sada poduzeti izvanredne mjere” kako bi osigurao vladi da može platićati svoje obveze. Hitne mjere istječu 5. lipnja, prema riječima ministrice financija Janet Yellen. Izazvalo je to strah od teških posljedica za Amerikance.

Novi scenarij javnih financija građane može pogoditi na tri načina:

Zamrzavanje socijalne podrške

Vijeće ekonomskih savjetnika (CEA) – agencija koja savjetuje predsjednika o ekonomskoj politici – naslikala je mračnu sliku života nakon državnog neplaćanja duga.

Svaki Amerikanac je mogao osjetiti utjecaj: “Plaćanja savezne vlade na koje se obitelji oslanjaju da bi sastavljale kraj s krajem bila bi ugrožena”, objašnjava CEA. “Osnovne funkcije savezne vlade – uključujući održavanje nacionalne obrane, nacionalnih parkova i bezbroj drugih – bile bi ugrožene”.

Sustav javnog zdravstva, koji je ovoj zemlji omogućio da reagira na globalnu pandemiju, ne bi bio u stanju normalno funkcionirati.

Što to znači za pojedinačna domaćinstva? To znači da bi vlada mogla odgoditi razne isplate koje pomažu milijunima Amerikanaca. Kao što su socijalno osiguranje, Medicare i Medicaid kao i beneficije veteranima.

Tržišna previranja

Povijest ima tendenciju ponavljati se i to ne sluti na dobro. Kongres je 2011. odobrio produljenje gornje granice duga samo nekoliko sati prije nego što Trezor ne bi platio.

Ovaj “bliski poziv” potaknuo je agenciju za kreditni rating Standard & Poor’s da oduzme Sjedinjene Američke Države iz najcjenjenijeg AAA rejtinga. Uklonili su ih tako sa svoje liste zemalja s najnižim rizikom.

Agencija je navela nefunkcionalno kreiranje politike u Washingtonu kao faktor smanjenja ocjene. Oprezni investitori su brzo reagirali i burza je pala. Indeksu S&P 500 trebalo je skoro šest mjeseci da se oporavi.

Ono što se danas događa jako je slično. Mjeseci “izvanrednih mjera” koji predstoje izgledaju kao da su spremne za dugu, dugotrajnu političku borbu, sa suprotstavljenim republikancima koji koriste svoje glasove o produženju kao polugu za traženje smanjenja potrošnje.

Kako stvari stoje, čini se vjerovatnim još jedno skromno produženje gornje granice duga. To bi moglo izazvati i buru za S&P 500 indeks, koji je već uzdrman nakon dvocifrenog pada u 2022.

Stope kreditnih kartica i hipoteka

Kamatne stope na kreditnim karticama, kao i drugi kamatonosni zajmovi poput hipoteka i auto-kredita, povezani su sa zdravljem američke ekonomije – koja se suočava sa strašnim teškoćama u ovom debaklu neplaćanja duga.

Federalne rezerve podigle su kamatne stope s 4,25% na 4,5% tijekom zadnjeg sastanka o monetarnoj politici 2022. godine. Time su troškovi zaduživanja postali najviši još od 2007. godine.

Kada stopa federalnih fondova raste, primarna stopa – kamatna stopa koje banke pozajmljuju klijentima sa dobrim kreditima – takođe raste. To znači da zajmoprimci moraju plaćati veće kamate na stanje svojih kreditnih kartica. Hipoteke bi također mogle postati skuplje za američke obitelji.

Ove i druge posljedice mogu izazvati recesiju i zamrzavanje kreditnog tržišta.

CEA
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije