Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

I muškarci i žene su izuzetni u poslu: Kome vjerovati?

Ako su muškarac i žena prekvalificirani i izuzetni na poslu, postavlja se pitanje koga zaposliti? Postoje li spolne razlike kada je riječ o lojalnosti?

Psiholozi koji istražuju temu izuzetnih i prekvalificiranih zaposlenica potvrdili su da su žene u pravu kada kažu da im treba više vremena da dođu do korporativnog vrha.

Izjave tipa:

  • Dobivamo napredne diplome kao i muškarci
  • Poput muškaraca, mi smo u visoko plaćenim industrijama
  • Kvalificirani smo kao i muškarci
  • Moramo biti dvostruko bolji da bismo postigli upola manje

sa znanstvenog gledišta, oni imaju pokriće”, prema Elizabeth Campbell i Oliver Hull. Oni su poslovni psiholozi, istraživači i profesori. U novijim istraživanjima dokazali su da su izuzetno kvalificirane žene podcijenjene te da ih tvrtke uzimaju zdravo za gotovo.

Ali ono što je daleko važnije u poslovnom smislu, odnosno poslu je pitanje:

Kome vjerovati? Iznimnom i prekvalificiranom muškarcu ili jednako kvalificiranoj ženi? piše Bonitet.

Muškarac, žena i odanost

Prije svega, izraz ‘prekvalificirani’ zahtijeva pojašnjenje u onome što ga istraživači daju. Prekvalificirani kandidat je onaj koji ima više kvalifikacija nego što je potrebno za određeni posao i poziciju. U praksi je teško doći do podataka zašto se tvrtke odlučuju zaposliti jednog, a ne drugog kandidata kada su oni previše kvalificirani. Tvrtke ne dijele takve poslovne tajne s javnošću. No, prema tim psiholozima, spol je ovdje bitan faktor. Kako?

“Naši rezultati pokazuju da onima koji odlučuju koga će od prekvalificiranih zaposliti ugodnije je da to bude žena. Razlog leži u drugačijem odnosu prema lojalnosti.
Muškarcima je napredovanje u poslu i karijeri važnije od odanosti jednoj tvrtki. Oni koji su prekvalificirani vjerojatnije će prelaziti iz poduzeća u poduzeće radi boljih prilika nego oni čije su kvalifikacije očekivane i tražene. Čak 20% njih nema namjeru imati posla s lojalnošću. Radije će riskirati i letjeti od mjesta do mjesta, od tvrtke do tvrtke. Dakle, podaci iz prakse pokazuju da prekvalificirani muškarci imaju 25% manje šanse dobiti posao od “prosječnih”.

O ženama

Drugačija je situacija u ženskom dijelu populacije.

Tvrtke koje odluče zaposliti prekvalificiranu ženu ne moraju brinuti da će ih uskoro napustiti radi boljih poslovnih prilika. Ženina visoka kvalifikacija u poslovnom svijetu shvaćena je kao snažan signal da je posvećena svojoj karijeri. Žena će biti odana jer izuzetno cijeni odnos sa suradnicima i kolegama. Ostat će u tvrtki čak i ako ima bolju ponudu i mogućnost napredovanja.

Preporuka tvrtkama stoga je da ne koriste bonuse, povišice ili napredovanja kada su u pitanju žene i njihovo zadržavanje. Ali zato su važna sredstva da se zadrži jedan čovjek, prekvalificiran, prije svega.

Postoji još jedna slika iz prakse na koju ukazuju psiholozi Campbell i Hull. Kažu da će se žena više ustručavati tražiti povišicu ili nagradu za svoj rad, da je ne okarakteriziraju kao bahatu, iako zaslužuje povlastice. Ako bi je označili kao arogantnu ili ‘veliku šeficu’, to bi bila još jedna prepreka koju bi trebala savladati. Muškarcima takve etikete ne smetaju.

“Odluke o zapošljavanju moraju se temeljiti na zaslugama.” No naše istraživanje pokazuje da to u praksi nije tako”, napisali su istraživači kao smjernicu tvrtkama i poslodavcima.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije