Financa
Digitalni poslovni portal

EBRD financira Intesu San Paolo s 2 mio. EUR

Europska banka za obnovu i razvoj pojačava napore za poboljšanje energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini novom kreditnom linijom od dva miliona eura za Intesa Sanpaolo banku. Sredstva će se staviti na raspolaganje domaćinstvima za ulaganja u rješenja za uštedu energije.

Klijenti banke će moći iskoristiti sredstva za financiranje ulaganja u energetska poboljšanja domaćinstava, poput izolacije zidova ili krova, novih prozora, toplotnih pumpi ili čišćih i učinkovitijih bojlera – s ciljem postizanja uštede energije. Nakon uspješnog završetka ulaganja, domaćinstva dobivaju poticajnu podršku u iznosu do 20% iznosa kredita, finansiranog od strane EU, što ove investicije čini pristupačnijim. Osim toga, domaćinstva će imati koristi od smanjenih računa za energiju i veće udobnosti u svojim domovima.

Kreditna linija dio je Instrumenta za financiranje zelene ekonomije na zapadnom Balkanu (GEFF), koji promovira poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru, a sufinanciraju je Europska unija (EU) i Austrija, te bilateralni donatori Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Ušteda na računima za energiju, efikasnije korištenje energije i poboljšanje kvalitete zraka glavne su oblasti kojima pokušavamo pomoći u pronalasku rješenja u Bosni i Hercegovini. Pozdravljamo Intesa Sanpaolo Banku u našem GEFF programu, kao prvu Intesa Sanpaolo banku u regiji koja se pridružila programu, i radujemo se što ćemo uz njihovu pomoć proširiti ovu kreditnu liniju za energetsku efikasnost na više od 3000 domaćinstava koje smo već do sada financirali u zemlji”, rekla je Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.

Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intese Sanpaolo banka BiH, kazao je da ovim napravljen još jedan važan korak naprijed ka opredijeljenošću Banke za povećanje ekološke svijesti u BiH.

“Naši klijenti će imati pravo na povrat novca od 20% po završetku financiranja “zelenih” investicija. Ovo vidimo kao način da konkretno podržimo energetsku konverziju u BiH za naše klijente i predstavlja dalji korak u usklađivanju Intesa Sanpaolo Banke BiH sa najboljim međunarodnim praksama ESG-a. Izuzetno smo ponosni na ovu saradnju sa EBRD-om i na sam proizvod. Intesa Sanpaolo Banka BiH će biti prva banka Grupacije koja će implementirati ovakav proizvod za pojedince i domaćinstva u Centralno-istočnoj Evropi, što će uveliko obogatiti naš postojeći asortiman proizvoda i usluga“, rekao je Trevisan.

U posljednje četiri godine kroz GEFF je podržano više od 9.000 domaćinstava u regiji, od čega 3.000 u Bosni i Hercegovini, kako bi poboljšali energetsku efikasnost svojih domova. Više od 45 miliona eura financirano je za ulaganja u zelenu tehnologiju.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije