Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Goldman Sachs: Indija će do 2075. biti druga svjetska ekonomija

Do 2075. Indija će biti drugo najveće gospodarstvo na svijetu, nadmašivši Njemačku, Japan i Ameriku, objavila je investicijska banka Goldman Sachs u najnovijoj prognozi.

Glavni argumenti za ovu ocjenu su rast populacije Indije, napredak zemlje u području inovacija i tehnologije, veća kapitalna ulaganja i porast produktivnosti radnika, navodi se u izvješću, prenosi CNN.

Indija također ima veliki postotak ekonomski aktivnog stanovništva koje je u stanju uzdržavati mlađe i starije sugrađane, smatra analitičar Goldman Sachsa Santana Sengupta. Istaknuo je kako Indija mora povećati participaciju radne snage i tako na pravi način iskoristiti rast stanovništva.

To je doista prilika za Indiju da uspostavi proizvodne kapacitete i nastavi rasti u sektoru usluga i infrastrukture“, dodao je Sengupta. Očekuje se da će prihod indijske tehnološke industrije do kraja 2023. porasti za 223,7 milijardi eura. Ovo predviđanje je dalo indijsko nevladino trgovačko udruženje Nascom. Prema izvješću Goldman Sachsa, indijsko gospodarstvo pokreće domaća potražnja. Za razliku od mnogih gospodarstava u regiji ovisnijih o izvozu. Pri tomu se do 60 posto rasta uglavnom može pripisati domaćoj potrošnji i ulaganjima. U prvom tromjesečju indijski BDP porastao je 6,1 posto na godišnjoj razini. Procjenjuje se da će indijski gospodarski rast na kraju tekuće godine iznositi 7,2 posto, prenosi Tanjug.

Izvor: seebiz

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno