Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

JPMorgan Chase povećao profit u prvom kvartalu

JPMorgan Chase objavio je u petak prognozu godišnjeg prihoda od kamata ispod očekivanja analitičara. Industrija se priprema za široko očekivano smanjenje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi kasnije ove godine.

Najveća američka banka saopćila je da očekuje godišnji neto prihod od kamata, isključujući trgovinu, od oko 89 milijardi dolara, u ovisnosti od tržišnih fluktuacija. To je više u odnosu na prethodnu procjenu od 88 milijardi dolara. Ipak, niže je od 90,68 milijardi dolara koliko su očekivali analitičari, prema podacima londonske burze LSEG, prenosi Reuters.

Dionice banke izgubile su na vrijednosti četiri posto u trgovini prije otvaranja burze. Izvršni direktori banke mjesecima upozoravaju da njihov brzi rast neto prihoda od kamata nije održiv. Izvršni direktor Jamie Dimon zadržao je svoj oprezan ton, usprkos rastućem optimizmu u posljednjih nekoliko mjeseci o „laganom prizemljenju“ ekonomije.

većina ekonomskih pokazatelja i dalje je povoljna. Međutim, ukoliko gledamo unaprijed, ostajemo oprezni zbog brojnih značajnih neizvjesnih događaja

Jamie Dimon, Izvršni direktor JPMorgan Chase

Među navedenima su „neugodni“ globalni konflikti, postojani inflatorni pritisak i kvantitativno stezanje, dodao je on. Profit u prvom kvartalu tekuće godine porastao je šest posto, na 13,42 milijarde dolara. To isznosi 4,44 dolara po dionici, u usporedbi sa 12,62 milijarde dolara, odnosno 4,10 dolara po dionici, u prethodnoj godini. Visoke kamatne stope pomogle su kreditorima da povećaju neto prihod od kamata. Razlika je između onoga što banke zarađuju na kreditima i onoga što isplaćuju za depozite.

JPMorgan Chase preuzeo posrnuli First Republic Bank

Banka je također izdvojila 725 milijuna dolara za obnovu fonda za osiguranje depozita vlade. Ovo je manje u odnosu na tri milijarde dolara koje je odvojila na kraju prošle godine. JPMorgan Chase je bio među bankarskim gigantima koji su činili veći dio doprinosa fondu Federalnog registra osiguranja depozita. Podsjećamo, fond je ispražnjen kada su tri regionalna kreditora propala prošle godine.

Za razliku od konkurenata koji su otpuštali osoblje, JPMorgan je zaposlio oko 2.000 zaposlenih. Ovo je za pet posto više u odnosu na prošlu godinu. JPMorgan je takođe dodao milijarde dolara kredita na svoju bilančnu sumu nakon što je u svibnju prošle godine preuzeo propalu First Republic Bank. Ova kupovina također je ojačala JPMorgan Chase-ov prihod od kamata, piše Biznis.rs.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno