Financa
Digitalni poslovni portal

Najveće američke banke uskoro objavljuju prva izvješća o zaradi u 2021

Izgledi za više kamatne stope ove godine plaše investitore koji kupuju dionice tehnoloških kompanija i drugih sektora visokog rasta. Međutim, priča je izgleda nešto drugačija za velike banke – piše Telegraf Business.

Dionice banaka su dobro započele 2022. godinu, nastavljajući tako rast iz druge polovine prošle godine. “Invesco KBW Bank ETF”, koji kao svoje najveće udjele ima Banku Amerike, JPMorgan Chase, US Bancorp i Citigroup, već je porastao više od 8% ove godine i više od 19% u posljednjih šest meseci.

Krajem ovog tjedna, očekuje se da neki bankarski divovi, kao i najveća svjetska investicijska kompanija  – BlackRock, izvjeste investitore o svojim rezultatima iz posljednjeg kvartala 2021. i o tome šta da očekuju u 2022.

US Bancorp i Banka Amerike objavljuju svoju zaradu u srijedu, 19. Siječnja. Dan ranije, 18. Siječnja, Goldman Sachs treba da objavi zaradu, a čekaju se I rezultati Morgan Stanley.

Banke će, navodi CNN, imati koristi od povećanja kamatnih stopapod uslovom da one ne rastu prebrzo i ne utiču na potražnju za hipotekarnim kreditima, kreditnim karticama i drugim kreditima. Iako veće stope čine kreditiranje profitabilnijim za banke, postoji ograničenje koliko visoke stope mogu proći na tržištu, prije nego što “ohlade” usijano tržište nekretnina.

Finansijske firme takođe napreduju, zahvaljujući procvatu na burzi, što je pomoglo u jačanju trgovinske aktivnosti. Porast dionica je također podstakao veću potražnju za spajanjima (tzv. Merge engl.) i inicijalnom javnom ponudom (eng. IPO), i doveo do skoka unosnih naknada za investicijsko bankarstvo.

Sve skupa, trendovi bi mogli povećati zaradu banaka. Analitičari predviđaju da je zarada JPMorgan Chase-a po dionici porasla za skoro 70% u 2021. Wall Street također predviđa značajno povećanje profita za Citigroup, koji je sada pod novim vodstvom.

Finansijska kompanija Wells Fargo konačno se kreće oporavljati nakon godina lošeg učinka, zbog skandala sa lažnim računima.

Ali, investitori žele vidjeti I šta ove velike banke imaju kazati o brzom širenju omikrona i kako bi to moglo utjecati na tržišta i gospodarstvo do kraja godine. Nekoliko vodećih kompanija sa Wall Streeta, uključujući JPMorgan Chase, Goldman Sachs i BlackRock, odložilo je planove da se njihovi radnici vrate na posao, usprkos pritisku Erika Adamsa, novog gradonačelnika New Yorka, da se ljudi vrate u kancelarije na području Velike Jabuke.

Investitori će također biti radoznali da čuju šta generalni direktor JPMorgan Chase-a,  i drugi najviši rukovoditelji banaka imaju kazati o nedavnom porastu prinosa na dugoročne obveznice. Postoje zabrinutosti da bi Federalne rezerve ove godine mogle povećati stope agresivnije nego što se očekivalo, kako bi smanjile inflaciju.

Taj scenario bi doveo da “zahlađenja” na stambenom i burzanskom tržištu. Govoreći o inflaciji, američka vlada će u srijedu iznijeti podatke o indeksu potrošačkih cijena u prosincu . CPI (Consumer price index) je, inače, porastao 6,8% tijekom 12 meseci, zaključno sa studenim 2021. godine.

 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije