Financa
Digitalni poslovni portal

Njemačka autoindustrija i dalje stagnira

Situacija u njemačkoj automobilskoj industriji pogoršala se u IX. mjesecu 2021., peti mesec zaredom, s obzirom na to da je indeks poslovne klime u toj branši, koji izračunava ekonomski institut IFO, pao na minus jedan poen prošlog mjeseca sa nivoa od plus 7,9 poena u usporedbi s mjesecom prije.

Indikator poslovne situacije kod proizvođača je pao na 15,6 poena u XII. mjesecu prethodne godine sa 36,5 bodova, koliko je iznosio u XI.2021. navodi se u saopćenju Instituta iz Munchen-a, a koji prenosi Tanjug.

Svi proizvođači i dalje trpe uska grla u snabdijevanju intermedijarnim proizvodima. Čini se da njihovo međunarodno poslovanje posustaje, pri čemu je indeks očekivanja budućeg izvoza pao na 28,1 poen sa 51,1 poena.

Situacija u kojoj se nalaze proizvođači direktno utiče na dobavljače, čije je trenutno poslovanje slabo. Mada se njihov indeks poslovnog stanja popravio sa minus 21,7 poena u XI.2021. na minus 13,6 poena u XII.2021., on je i dalje duboko na negativnoj teritoriji.

Poslovna očekivanja dobavljača su pesimističnija nego što su bila prije skoro dvije godine. Ovaj indeks je pao sa minus 24,8 poena na minus 28,6 poena u prosincu.

Nedavne najave njemačkih proizvođača automobila da žele dalje da prošire svoje poslovno učešće u Kini svakako ima deprimirajći uticaj na raspoloženje dobavljača srednje veličine, koji u velikoj mjeri zavise od proizvodnje automobila u Njemačkoj.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije