Financa
Digitalni poslovni portal

Novi njemački ministar financija Lindner o fiskalnim pravilima EU

Prenosi Financial Times

Novi ministar financija Njemačke naglasio je potrebu za “stabilnošću” u eurozoni, ali je rekao da bi je trebalo kombinirati s “rastom i ulaganjima”, što je mogući znak otvorenosti prema reformi europskih fiskalnih pravila.

Christian Lindner je jučer rekao da bi bilo “preporučljivo” da eurozona “ostane privržena ideji stabilnosti”.

“To je nešto za što će se Vlada zalagati kada je u pitanju revizija fiskalnih pravila [EU]”, dodao je.

Ali je zanijekao da bi Berlin sada jednostavno zagovarao povratak štednji. “Njemačka će poštivati ​​stabilnost i istovremeno omogućiti da se oslobode ulaganja u konkurentnost”, rekao je.

Lindner postaje ministar financija u trenutku kada su pozivi na reformu fiskalnih pravila EU-a sve glasniji. U tijeku su konzultacije o tome kako izmijeniti aranžmane sadržane u Paktu za stabilnost i rast, koji su obustavljeni kada je pandemija počela.

Mario Draghi, talijanski premijer, prošlog je mjeseca rekao da je reforma pravila “neizbježna”, ne samo zbog visoke ekonomske cijene pandemije, “već i zbog budućih izazova EU-a, od borbe protiv klimatskih promjena novih tehnologija, do gigantskih ulaganja u poluvodiče”.

U međuvremenu, Klaus Regling, izvršni direktor Europskog Mehanizma Stabilnosti, fonda za spašavanje eurozone, rekao je u listopadu njemačkom novinskom magazinu “Der Spiegel” da je gornja granica od 60 posto omjera javnog duga i BDP-a sadržana u SGP-u “više nije relevantna” i treba je podići.

Lindner je govorio ubrzo nakon što su tri stranke koje čine novu njemačku vladu – Socijalni demokrati, Zeleni i Liberali — potpisali  koalicijski sporazum koji utvrđuje njihove planove i politike za sljedeće četiri godine. Potpisivanjem se otvara put za odabir novog kancelara u Bundestagu –  Olafa Scholza.

Lindner je čelnik liberalnih Slobodnih demokrata, čiji su se mnogi članovi protivili spašavanju Grčke tijekom dužničke krize u eurozoni. Tijekom koalicijskih pregovora odupirao se pokušajima povećanja poreza i popuštanja njemačke dužničke kočnice, njezine ustavne granice za novo zaduživanje.

To ga je učinilo sumnjičavim za neke u južnoj Europi, koji se brinu da će se zalagati za povratak politici štednje koju provodi EU nakon globalne financijske krize.

Primjećujući “veliko povećanje” dugova zemalja eurozone tijekom pandemije, Lindner je rekao: “Moramo izbjegavati [imati] fiskalnu dominaciju u budućnosti.” Ovo se odnosilo na situaciju u kojoj su javne financije toliko opterećene da su središnji bankari prisiljeni baviti tome da  državni troškovi zaduživanja budu niži, nego da se jednostavno bave inflacijom.

Lindner je također rekao da će nova vlada “vrlo pomno” pratiti inflaciju. Njemačka je stopa inflacije prošlog mjeseca dosegla 6 posto, najvišu razinu od 1992., iako je Lindner istaknuo da je vjerojatno izazvana „jednokratnim efektom pandemije“.

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije