Financa
Digitalni poslovni portal

Sony predstavio prvi električni SUV

Poslije limuzine na struju iz 2020, japanski tehnološki gigant prikazao je još jedan električni automobil. Sony je neko koga biste svakako očekivali vidjeti na sajmu potrošačke elektronike CES 2022. u Las Vegasu, ali vjerovatno ne sa ovakvim proizvodom – piše bankar.me

Naime, japanska kompanija predstavila je posjetiteljima ove manifestacije električni automobil.

Za čitatelje koji pomno prate auto-industriju to i nije veliko iznenađenje, s obzirom da je Sony svoj prvi automobil prikazao 2020. godine. Bila je to električna limuzina, sa izbor je sada pao na SUV.

U pitanju je Vision-S 02, SUV sa tri reda sjedišta i 7 mjesta za putnike. Vozilo je dimenzija (d/š/v) 4,90/1,93/1,65 m, dok je međuosovinsko rastojanje 3,03 m.

Vision-S 02 je postavljen na kotače od 20 inča i teži 2.480 kilograma. Električni SUV dolazi sa pogonom na sve kotače zahvaljujući dva elektromotora, jedan je postavljen na prednjoj osovini, a drugi pokreće zadnje kotače.

Svaki proizvodi po 272 konjske snage (200 kW). Performanse za sada nisu otkrivene, ali očekuje se da automobil ubrzava do 100 km/h za oko 5 sekundi, s obzirom da prvi koncept Sony Vision-S 01 do stotke stiže za 4,8 s. Maksimalna brzina je 180 km/h.

Otkako je Vision-S 01 debitirao na sajmu CES 2020, Sony je više puta poricao planove o definitivnom ulasku u automobilsku industriju.

Međutim, prema najnovijim informacijama, japanski tehnološki gigant će ovog proljeća oformiti novu kompaniju pod nazivom Sony Mobility kroz koju namjerava istražiti mogućnost ulazak na tržište električnih vozila – piše bankar.me

 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije