Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Usporava se svjetska proizvodnja ugljikovodika

Rast potrošnje u istraživanju i proizvodnji nafte i plina u Sjevernoj Americi (NAM) prati trend povećanja od 19,3% u 2023. godini. To je nešto niže od projekcije rasta od 20,6% iz anketnog istraživanja sredinom godine. Dok je međunarodni rast od 8% u skladu s prethodnom procjenom.

Nakon što su se oštro smanjili u 2020. i zaostali za međunarodnim oporavkom u 2021., operatori u Sjevernoj Americi ubrzali su potrošnju u 2022., što je rezultiralo rastom od 44% te godine. Međutim, cijene nafte i plina naglo su se promijenile u 2023. Razlog su bile zabrinutosti zbog nadolazeće recesije, sporiji rast nego što se očekivalo u Kini i pogoršana ekonomska isplativost proizvodnje uzrokovali reviziju proračuna za istraživanje i proizvodnju.

Cijene nafte i plina ostale su stabilne, jer su neočekivani rezovi OPEC-a nastavili produljivati, a zabrinutosti za energetsku sigurnost i dalje su ostale prisutne. Međunarodni rast ubrzao se u 2022., ali je bio pogođen kašnjenjima u ugovaranju radova i rastućim troškovima usluga, jer je dostupnost počela opadati. Međunarodni kapitalni izdaci povećani su za 15% u 2022. i 8% u 2023. godini. Međunarodni rast usporit će se na 6% u 2024. godini.

Očekuje se da će se potrošnja u Sjevernoj Americi povećati treću godinu zaredom u 2024.

Ali se očekuje da će rast usporiti s 19% u 2023. na 2,2% u 2024. godini. Ukupno gledano, potrošnja u Sjevernoj Americi poboljšala se za 72% u odnosu na nove niske dosegnute tijekom pandemije i premašila je polovicu povijesnog vrhunca iz 2014. Kanada radi na trećini svoje povijesne razine. Pri tome je potrošnja vjerojatno trajno oštećena usponom američkog škriljca i nepovoljnim političkim klimom za naftu i plin.

S padom produktivnosti bunara i sve izazovnijom geologijom koja ograničava rast, rast proizvodnje iz američkih škriljaca vjerojatno je dosegnuo vrhunac. Operatori u Sjevernoj Americi prioritet su stavili na disciplinu kapitala, ograničavajući kapitalne izdatke i vraćajući novac dioničarima. Potrošnja u Sjevernoj Americi vjerojatno će ostati strukturno niža na duže staze.

Predviđa se pomak u 2024., kako se kapitalni izdaci više naginju prema međunarodnom tržištu, snažan zamah nastavlja se na Bliskom Istoku i tržištima na otvorenom moru. Isključujući Rusiju, varijabilnost u rastu međunarodnih izdataka između 2023. i 2024. godine je manja, s rastom međunarodnih izdataka od 10% u 2024. u usporedbi s 11% u 2023. godini. Ukupno gledano, potrošnja u istraživanju i proizvodnji nafte i plina raste u većini regija, osim u Rusiji i ZND-u. Prognozira se da će ključne međunarodne regije doživjeti niski dvocifreni rast u 2024. godini, uključujući Latinsku Ameriku, Indiju i Aziju/Australiju, dok se očekuje usporavanje na Bliskom Istoku, u Europi i Africi.

EU postigla dogovor

Europska unija (EU) postigla je dogovor o uvođenju ograničenja emisije metana na uvoz nafte i plina iz Europe od 2030. To prisiljava proizvođače nafte i plina da redovito provjeravaju i popravljaju curenja emisija u svojim operacijama. Što može rezultirati neizvjesnošću i smanjenjem investicija. Unatoč tome, industrija pokazuje zdrave novčane tokove, disciplinu u kapitalu, snažno financijsko zdravlje i brze tehnološke napretke kako bi ostvarila očekivani rast u 2024. godini i nadalje.

Norveški proizvođači plina maksimizirali su proizvodnju tijekom 2022. godine kao odgovor na rat u Ukrajini. Isporučuju 122 milijarde kubičnih metara, ili povećanje od 8%, plinskog opskrbe Europi. Što pozicionira norveški plin kao ključ za osiguranje energetske sigurnosti Europe u narednim godinama. Tijekom godine, norveška vlada odobrila je razvoj 19 novih naftnih i plinskih polja, što rezultira investicijama od 18 milijardi dolara.

Većinu tih polja će operirati Aker BP, Equinor, Wintershall Dea i OMV. I Equinor i Aker BP imaju planove održavanja snažnih ulaganja u 2024. Pri čemu će Aker BP nastaviti s realizacijom projekata razvoja novih naftnih i plinskih polja. U vrijednosti od 19 milijardi dolara od 2023. do 2028. To će rezultirati godišnjim kapitalnim izdacima od 3,5 do 4,5 milijarde dolara u 2023. i 2024. godini. U usporedbi s 1,8 milijardi dolara u 2022. godini, prenosi Energypress.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno