Financa
Digitalni poslovni portal

Zašto je Silicon Valley Bank (SVB) propala i što bi to moglo značiti

Silicon Valley Bank (SVB) propala je zapanjujućom brzinom u petak. Ulagači se sada pitaju može li propast ove banke izazvati probleme za šire bankarstvo.

Savezna vlada SAD-a uskočila je kako bi zajamčila depozite klijenata, ali pad SVB-a i dalje odjekuje na svjetskim financijskim tržištima. Vlada je također zatvorila Signature Bank, regionalnu banku koja je bila na rubu propasti, i zajamčila njezine depozite.

Kao znak koliko ozbiljno dužnosnici shvaćaju neuspjeh SVB-a, američki predsjednik Joe Biden rekao je Amerikancima u ponedjeljak da “mogu biti sigurni da je naš bankarski sustav siguran“, dodavši: “Učinit ćemo sve što je potrebno povrh svega ovoga.”

Evo što trebate znati o najvećem bankrotu američke banke od globalne financijske krize, piše CNN.

Što je Silicon Valley Bank (SVB)?

Osnovana 1983., Silicon Valley Bank bila je, neposredno prije kolapsa, 16. najveća američka komercijalna banka. Pružala je bankarske usluge za gotovo polovicu svih američkih tehnoloških i bioloških tvrtki koje podupiru pothvate.

Također posluje u Kanadi, Kini, Danskoj, Njemačkoj, Irskoj, Izraelu, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

SVB je imala velike koristi od eksplozivnog rasta tehnološkog sektora posljednjih godina. Prvenstveno potaknutog iznimno niskim troškovima kreditiranja i porastom potražnje za digitalnim uslugama izazvanim pandemijom.

Imovina banke, koja uključuje zajmove, više je nego utrostručena sa 71 milijarde dolara na kraju 2019. do vrhunca od 220 milijardi dolara na kraju ožujka 2022., prema financijskim izvješćima. Depoziti su u tom razdoblju narasli sa 62 milijarde dolara na 198 milijardi dolara. Na tisuće tehnoloških startupa stavljale su svoj novac kod zajmodavca. Njihov globalni broj zaposlenih se više nego udvostručio.

Zašto se SVB srušio?

Kolaps SVB -a došao je iznenada, nakon frenetičnih 48 sati. Tijekom ovo razdoblja klijenti su izvlačili depozite od zajmodavca u klasičnom jurišu (bank run) na banku.

Ali korijen njihove propasti seže nekoliko godina unatrag. Kao i mnoge druge banke, SVB je uložio milijarde u američke državne obveznice tijekom ere gotovo nulte kamatne stope.

Ono što se činilo kao sigurna oklada brzo se izjalovilo, jer je Federalna rezerva agresivno podizala kamatne stope kako bi ukrotila inflaciju.

Kada kamatne stope rastu, cijene obveznica padaju, pa je skok stopa nagrizao vrijednost portfelja obveznica SVB-a. Portfelj je prošli tjedan donosio prosječan prinos od 1,79%. To je daleko ispod prinosa od 10-godišnjih državnih obveznica od oko 3,9%, izvijestio je Reuters.

U isto vrijeme, Fedovo skokovito povećanje povećalo je troškove zaduživanja. To znači da su tehnološke start-up tvrtke morale usmjeriti više novca na otplatu duga. U isto vrijeme, borili su se za prikupljanje novih sredstava rizičnog kapitala.

To je prisililo tvrtke da povuku depozite koje drži SVB kako bi financirale svoje poslovanje i rast.

Što je izazvalo bankrot?

Dok se problemi SVB-a mogu pratiti unatrag do njegovih ranijih odluka o ulaganju, nalet na banku pokrenut je u srijedu. Tada je zajmodavac objavio da je prodao hrpu vrijednosnih papira s gubitkom i da će prodati 2,25 milijardi dolara u novim dionicama kako bi zakrpio rupu u svojim financijama.

To je izazvalo paniku među kupcima koji su u velikom broju podizali svoj novac.

Dionice banke pale su 60% u četvrtak i povukle za sobom dionice drugih banaka. Ulagači su se počeli bojati ponavljanja globalne financijske krize prije desetljeće i pol.

Do petka ujutro trgovanje dionicama SVB-a je zaustavljeno i odustalo je od pokušaja prikupljanja kapitala ili pronalaska kupca. Kalifornijski regulatori su intervenirali, zatvorili banku i stavili je u stečaj pod Saveznom korporacijom za osiguranje depozita. To obično znači likvidaciju imovine banke kako bi se sredstva isplatila štedišama i vjerovnicima.

Što je sa štedišama i investitorima?

Američki regulatori rekli su u nedjelju da će jamčiti za depozite svih klijenata SVB-a. Cilj ovog poteza je spriječiti više juriša na banke i pomoći tehnološkim tvrtkama da nastave plaćati osoblje i financirati svoje operacije.

Međutim, intervencija ne predstavlja spašavanje u stilu 2008.. To znači da ulagači u dionice i obveznice tvrtke neće biti zaštićeni.

Da budem jasna da je tijekom financijske krize bilo ulagača i vlasnika sistemskih velikih banaka koji su bili spašeni. Reforme koje su provedene znače da to više nećemo učiniti“. Ovo je ministrica financija Janet Yellen je rekla za CBS u intervjuu u nedjelju.

Ali zabrinuti smo za deponente i usredotočeni smo na pokušaj da zadovoljimo njihove potrebe.”

Hoće li to izazvati bankovnu krizu?

Već postoje neki znakovi stresa u drugim bankama. Trgovanje u First Republic Bank i PacWest Bancorp privremeno je zaustavljeno u ponedjeljak nakon što su dionice pale za 65%, odnosno 52%. Dionice Charlesa Schwaba pale su 7% u ponedjeljak.

U Europi, referentni indeks Stoxx Europe 600 Banks, koji prati 42 velike banke u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu, pao je 5,6% u jutarnjoj trgovini – zabilježivši najveći pad od prošlog ožujka. Dionice posrnulog švicarskog bankarskog diva Credit Suisse pale su za 9 posto.

SVB nije jedina financijska institucija čija je vrijednost ulaganja u državne obveznice i drugu imovinu dramatično pala.

Na kraju 2022. godine američke banke imale su 620 milijardi dolara nerealiziranih gubitaka — imovine kojoj je cijena pala, ali još nije prodana, prema FDIC-u.

Kao znak da su regulatori zabrinuti zbog šireg financijskog kaosa, Fed je u nedjelju rekao da će staviti dodatna sredstva na raspolaganje financijskim institucijama koje ispunjavaju uvjete kako bi spriječili kolaps sljedećeg SVB-a.

Većina analitičara ističe da američke i europske banke sada imaju mnogo jače financijske rezerve nego tijekom globalne financijske krize. Također naglašavaju da je SVB bio vrlo izložen tehnološkom sektoru, koji je posebno teško pogođen rastućim kamatnim stopama.

Ali vlasti u Sjedinjenim Državama i Europi pozorno prate situaciju.

U doba kriza, ovo je mala kriza“, rekao je makro strateg u Société Générale Kit Juckes u bilješci u ponedjeljak.

Zašto je HSBC kupio podružnica SVB -a u Velikoj Britaniji za £1?

HSBC je u ponedjeljak ušao u kupnju SVB UK za £1, osiguravajući depozite tisuća britanskih tehnoloških tvrtki koje drže novac kod zajmodavca.

Da kupac nije pronađen, Bank of England bi SVB UK stavila pod stečaj, ostavljajući klijentima zajamčene samo depozite u vrijednosti do 85.000 £ (100.000 $) — ili 170.000 £ (200.000 $) za zajedničke račune.

Spašavanje HSBC-a je “fantastična vijest” za britanski startup ekosustav, rekao je Piotr Pisarz, izvršni direktor Uncapped, financijskog tehnološkog startupa koji posuđuje drugim startupima. “Mislim da se danas svi možemo malo opustiti“, rekao je za CNN.

U izjavi, izvršni direktor HSBC-a Noel Quinn rekao je da akvizicija “jača našu franšizu komercijalnog bankarstva i poboljšava našu sposobnost da služimo inovativnim i brzorastućim tvrtkama, uključujući sektore tehnologije i znanosti o životu, u Ujedinjenom Kraljevstvu i na međunarodnoj razini.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije