Nedjelja, 27 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Vlasnik Versacea prodan za 8,5 milijardi dolara

Capri Holdings , tvrtku koja posjeduje Versace kupuje grupacija luksuzne robe Tapestry. Posao je to vrijedan 8,5 milijardi dolara.

Capri Holdings, koji također posjeduje Michael Kors i Jimmy Choo, preuzima Tapestry čiji vlastiti brandovi uključuju vrhunska imena kao što je Coach.

Šefica Tapestryja Joanne Crevoiserat rekla je da se ovim ugovorom “stvara nova moćna globalna luksuzna kuća”. Analitičari su rekli da će izgraditi rivala koji će se natjecati s europskim modnim divovima.

Stvara se veliki američki modni konglomerat, posebno u vrhunskoj modi. Nije velik kao europski divovi poput LVMH-a i Keringa, ali čak i tako svojim brendovima daje veću snagu.

Louise Deglise-Favre, analitičarka odjeće u analitičkoj tvrtki GlobalData

LVMH i Kering su divovi luksuznih brandova sa sjedištem u Francuskoj koji kontroliraju neka od najvećih imena u luksuznoj modi, kožnoj galanteriji i nakitu. Kering posjeduje kuće kao što su Gucci, Yves Saint Laurent i Balenciaga. LVMH kontrolira Louis Vuitton, Givenchy, Christian Dior i Marc Jacobs.

Dok je Versace postao simbol talijanskog luksuza diljem svijeta, brandovi kao što su Kate Spade i Michael Kors smatraju se pristupačnijim za neke potrošače. Njihovi manji dodaci obično koštaju od oko 125 dolara.

Jačanje pozicije

Deglise-Favre rekla je da će spajanje ojačati poziciju Tapestryja na ovom tržištu. Kombinirajući brandove s ponudom slične cijene, poput Coacha, koji je ranije objavio suradnju namijenjenu mlađim kupcima s pop zvijezdama poput Selene Gomez.

No upozorila je da Tapestry također nasljeđuje Michael Kors, koji je patio od godina lošeg poslovanja. “S tim će biti pravi izazov”, rekla je. Međutim, Tapestry ima prošlo iskustvo preokreta brandova koji su u problemima. Uključujući Kate Spade, koju su preuzeli 2017., piše BBC.

Dogovor dolazi u trenutku kada je inflacija – stopa kojom cijene rastu – povećana u mnogim zemljama što je smanjilo potrošnju.

To predstavlja još jedan izazov za tvrtke poput Tapestryja, pri čemu su ambiciozni kupci posebno pogođeni posljednjih mjeseci, rekla je, dok se tvrtke moraju nositi s višim kamatama, plaćama i problemima u opskrbnom lancu. Očekuje se da će se posao zaključiti 2024.

Crevoiserat je rekla da će ovaj potez pomoći grupi da se probije u više zemalja diljem svijeta. To je samo najnoviji posao u luksuznom modnom prostoru. Kering je u srpnju objavio da kupuje 30% udjela u talijanskom modnom brandu Valentino.

Ovo je drugi put u pet godina da se Versace prodaje. Nakon što je desetljećima bio u vlasništvu obitelji Versace, 2018. godine Michael Kors je kupio ovaj talijanski brand za više od 2 milijarde dolara. U tom je trenutku Michael Kors prebacio Versace i Jimmy Choo, kojeg je kupio 2017., pod novu tvrtku Capri Holdings.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno