Nedjelja, 29 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Važnost zaštite telefona od visokih temperatura: Kako spriječiti pregrijavanje uređaja

Poslovica “po jutru se dan poznaje” primjenjuje se na početak ljeta i visoke temperature koje su posljednjih dana zadesile Europu, najavljujući moguće nove ekstremne vrućine i toplinske valove tijekom sljedećih 2-3 mjeseca. Utjecaj ekstremnih temperatura na ljude dobro je poznat, no važno je napomenuti da visoke temperature mogu štetiti i našim elektroničkim uređajima.

Kako je istaknuo stručnjak za popravak telefona Carsten Frauenheim u razgovoru za Axios, današnji telefoni su opremljeni sve snažnijim hardverom. Ali zbog ograničenog prostora unutar njihovog kućišta, nemaju mogućnost aktivnog hlađenja kao što imaju prijenosna računala s ventilatorima. Kako temperature rastu, tako raste i unutarnja temperatura telefona, što može rezultirati pregrijavanjem i automatskim isključivanjem uređaja. Kada se telefon pregrije, na ekranu se prikazuje poruka o pregrijavanju te će uređaj ostati nedostupan dok se ne ohladi.

U ekstremnim situacijama, može doći do situacija poput širenja baterije ili čak zapaljenja, no srećom, takvi incidenti su izuzetno rijetki.

Da biste spriječili pregrijavanje, važno je izbjegavati izlaganje uređaja direktnom suncu. Na primjer, ne ostavljajte ga u vrućem automobilu i izbjegavajte ga ostaviti na direktnom suncu u zatvorenom prostoru. Posebice pri visokim temperaturama.

Također, preporučuje se ograničavanje upotrebe telefona u visokim temperaturama. Ako primijetite da se uređaj počinje pregrijavati, stručnjaci savjetuju da isključite aplikacije i opcije poput bluetootha, WiFija, GPS-a te izbjegavate korištenje zahtjevnih aplikacija kao što su videoigre. Smanjenjem opterećenja na procesor smanjit će se i zagrijavanje uređaja.

Što kada se uređaj pregrije?

U slučaju jakog zagrijavanja ili pregrijavanja telefona, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste ga brže ohladili.

Preporučuje se da prvo isključite punjač ako je telefon priključen na napajanje. Također je važno privremeno isključiti telefon i smjestiti ga na hladnije i tamnije mjesto kako bi se temperatura uređaja smanjila. Ako koristite zaštitnu masku na telefonu, preporučuje se da je uklonite jer to može pomoći u snižavanju temperature. Dodatno, postavljanje telefona ispod ventilatora ili uključivanje klime u automobilu ili prostoriji može ubrzati proces hlađenja. Općenito je preporučljivo pričekati barem 15 minuta prije ponovnog uključivanja telefona kako bi se osiguralo da se uređaj potpuno ohladio.

U većini slučajeva, ako dođe do pregrijavanja telefona i sam se isključi, ne bi trebalo biti trajnih posljedica po uređaj i bateriju, piše Zimo. Ipak, preporučuje se poduzeti mjere opreza kako biste izbjegli takve situacije, posebno tijekom vrućih kakve smo imali ovih dana. Pridržavanje navedenih savjeta pomoći će vam da spriječite probleme s pregrijavanjem telefona.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno