Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Dugo radno vrijeme: Kako ostati produktivan

Dugo radno vrijeme može biti zahtjevno. Uz pravilan pristup možete učinkovito upravljati svojim zadacima i održavati visoku produktivnost i zdravlje.

Donosimo korisne smjernice koje vam mogu pomoći:

1. Napravite detaljan raspored

Planiranje cijelog dana olakšava produženi rad, jer unaprijed znate kako ćete iskoristiti vrijeme i smanjujete iznenađenja poput noćnih zadataka. Počnite s popisom prioriteta kako biste se fokusirali na zadatke koji će najviše olakšati nadolazeće dane. Označavajte svoj napredak kvačicama pored svake obavljene stavke – osjećat ćete se motiviranije gledajući rast broja obavljenih zadataka.

2. Koristite blokiranje vremena

Ako vam nije omiljeno koristiti popise obveza, blokiranje vremena može biti optimalno rješenje. Prođite kroz svoje dnevne zadatke, odredite precizno vrijeme za svaki od njih i označite poseban termin u kalendaru za njihovo izvršavanje. Time što blokirate određeno vrijeme za svaki zadatak, smanjujete mogućnost ometanja, poput čestih odgovaranja na e-poruke.

3. Automatizirajte zadatke

Automatizacija može značajno uštedjeti vaše vrijeme i energiju, osobito kada ste u žurbi. Naručivanje osnovnih životnih i kućnih potrepština putem interneta štedi vrijeme. Omogućit će vam da se usredotočite na svoj posao umjesto na odlazak u trgovinu. Ako često šaljete slične e-poruke, možete koristiti predloške za automatske odgovore u Gmailu. Time eliminirate gubitak vremena na ručno tipkanje istih poruka. Tu opciju možete pronaći u naprednim postavkama Gmaila.

4. Pratite vrijeme

Svaki put kad započnete s radom na zadatku, preporučljivo je koristiti mjerač vremena. Time precizno pratite koliko vam vremena treba da ga dovršite. Ovaj pristup omogućuje vam da stvorite evidenciju vremenskog praćenja s podacima koji vam pomažu da bolje planirate buduće zadatke. Identificiranjem zadataka koji zahtijevaju najviše vremena možete prilagoditi svoj raspored kako biste efikasnije upravljali svojim obavezama.

5. Smanjite ometanja

Ako živite u skučenom stanu i nemate mogućnost izoliranja, koristite slušalice za smanjenje buke i slušajte zvučne generator na internetu. Također, kako biste smanjili ometanja, odložite telefon ili koristite aplikaciju za blokiranje web stranica koje vas mogu skrenuti s posla. Ove strategije pomažu vam da se bolje koncentrirate i povećate produktivnost kako biste brže završili svoje zadatke.

6. Prilagodite se biološkom ritmu

Ako se i dalje borite s koncentracijom unatoč svim naporima da se ne ometate, razmislite o prilagodbi radnog vremena prema svom cirkadijalnom ritmu. Ovisno o tome jeste li najproduktivniji ujutro ili noću, možete prilagoditi svoj raspored rada kako bi odgovarao vašem biološkom vrhuncu.

7. Koristite produktivne nagrade

Još jedan koristan trik kada osjećate nedostatak motivacije za početak rada jest kombiniranje zahtjevnih zadataka s lakšim aktivnostima koje volite. Na primjer, ako trebate napisati mjesečni izvještaj, ali istovremeno morate prošetati psa, možete iskoristiti ovo kao motivacijsku strategiju. Obično je lakše krenuti s teškim zadatkom ako kao nagradu imate nešto ugodno poput šetnje s psom nakon što završite. Ova jednostavna tehnika može vam pomoći da se lakše uhvatite u koštac s izazovnim zadatkom, znajući da vas čeka ugodna aktivnost nakon njega.

8. Odrijemajte poslijepodne

Važno je osigurati dovoljno sna kako biste bili produktivni tijekom radnog dana. Međutim, zbog obaveza i zahtjeva posla, često je teško uskladiti optimalnih 8 do 9 sati sna. Dobra vijest je da izgubljeno vrijeme za spavanje možete nadoknaditi kratkim drijemanjem od 20 do 90 minuta tijekom dana. Ovo može značajno poboljšati pamćenje, kreativnost, sposobnost percepcije i opću budnost. Najbolje vrijeme za drijemanje obično je poslijepodne, oko 14:00. do 15:00. sati, kada je tijelo prirodno spremno za opuštanje nakon ručka, što osigurava najbolje efekte kasnije tijekom dana.

9. Pazite na prehranu

Kako biste održali visoku razinu koncentracije i produktivnosti, važno je redovito jesti. Vaša prehrana trebala bi uključivati doručak, ručak, večeru te hranjive međuobroke između njih, što će vam pomoći da ostanete zdravi i puni energije tijekom radnog dana. Umjesto da reagirate na zvuk praznog želuca uzimanjem telefona, možete unaprijed pripremiti obroke kada znate da vas čeka zahtjevan dan. Prethodne večeri možete pripremiti zobenu kašu ili ispeći piletinu koju ćete spremiti u zamrzivač. Također, dobro je imati pri ruci zdrave grickalice poput badema ili oraha kako biste povećali svoju produktivnost. Ne zaboravite redovito piti vodu kako biste ostali hidrirani i spremni za sve izazove.

10. Umjereno pijte kavu

Kada znate da će vam trebati dodatna energija izvan radnog vremena, može biti primamljivo posegnuti za više šalica kave kako biste ostali budni i fokusirani. Međutim, važno je biti svjestan potencijalnih negativnih posljedica prekomjerne konzumacije kofeina. Pretjerani unos može dovesti do problema poput nesanice, tjeskobe i ubrzanog rada srca. Preporučuje se ograničiti unos kave na najviše četiri do pet šalica dnevno kako biste izbjegli štetne učinke kofeina. Umjesto da se oslanjate isključivo na kavu, razmotrite i druge načine za održavanje energije kao što su zdrava prehrana, redoviti odmori i hidratacija.

11. Uzmite pauze

Ako želite održati visoku produktivnost, važno je da uzimate redovite pauze tijekom radnog dana, jednako kao što je važno vrijeme koje provodite aktivno radeći. Istraživanja sugeriraju da uzimanje pauze svakih sat vremena može značajno poboljšati vašu koncentraciju i produktivnost, čak i kada se suočavate s obiljem obaveza. Tijekom ovih pauza možete iskoristiti priliku da nazovete prijatelje ili obitelj, pogledate kratki TED video kako biste naučili nešto novo i zanimljivo, prošećete ili jednostavno se opustite i ne radite ništa.

12. Zatražite pomoć

Kako biste postigli najbolje rezultate i smanjili stres, preporučuje se da zatražite pomoć kada se suočite s izazovima. Umjesto da trošite vrijeme na pokušaje rješavanja problema sami, a već ste isprobali sve jednostavne opcije, bolje je potražiti pomoć od svojih kolega ili suradnika. Ovo pravilo vrijedi i za zadatke izvan radnog okruženja, piše Zaposlena. Ako znate da će vam trebati dodatna podrška, ne ustručavajte se zamoliti prijatelje ili članove obitelji za pomoć oko kućanskih obveza ili drugih zadataka kako biste mogli efikasnije obaviti svoj posao.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno