Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Porez na prazne nekretnine za poticanje tržišta u Kantonu Sarajevo

Porez na prazne nekretnine temelji se na ranijim istraživanjima koja su pokazala da u BiH ima oko 60.000 takvih jedinica, no danas je taj broj sigurno veći. Porez na prazne stanove postao je aktualna tema u Bosni i Hercegovini.

Kanton Sarajevo (KS) je među prvima koji razmatraju uvođenje ovog poreza. Premijer Nihad Uk je za Forbes BiH potvrdio da je Vlada angažirala vanjske stručnjake. On surađuje i s UNDP-om kako bi pronašli zakonsko rješenje koje bi donijelo višestruke koristi za zajednicu.

Proširenje ponude

“Zaključili smo da je znatan broj nekretnina u KS neiskorišten, što je dovelo do nerealnog porasta cijena. Naš cilj je urediti tržište, osloboditi te nekretnine, smanjiti njihove cijene te motivirati vlasnike stanova i poslovnih prostora da ih iznajmljuju. Veći broj dostupnih nekretnina na tržištu smanjio bi cijene najma. Time bi možda potaknuo građane KS-a i investitore na kupnju nekretnina u Sarajevu”, izjavio je Uk.

Trenutno nema točnih podataka o broju praznih nekretnina u BiH i Sarajevu, prenosi Poslovni. Prethodna istraživanja pokazala su da je u zemlji bilo oko 60.000 praznih jedinica, no taj broj je sada sigurno veći.

“Trenutno nemamo centralizirani popis stanovništva; općine vode evidenciju prema vlastitim metodologijama. Jedan od ciljeva ove regulacije je uspostavljanje jedinstvenog popisa stanova i poslovnih prostora. Prihodi od poreza nisu primarni cilj, nego je to i usklađivanje baze podataka”, ističe Uk.

“Porez se neće odnositi na stambene nekretnine, već na dodatne nekretnine, poput onih koje vlasnici imaju u višem broju i koje nisu u prometu. Planirano je da prihodi od poreza budu namjenski usmjereni za stambenu izgradnju u KS, kako bi se pomoglo kategorijama koje ne mogu priuštiti nekretnine zbog visokih cijena. Trenutno radimo na utvrđivanju broja nekretnina i izazova donošenja zakona, dok će stopa poreza i iznimke, poput onih za prognanike, biti definirane kasnije”, dodaje Uk.

Što se tiče državnih nekretnina, Uk objašnjava: “Porez neće obuhvatiti vojnu imovinu, koja je trenutno predmet političkog i pravnog spora na razini BiH. Bez konačnog vlasnika ne možemo provesti oporezivanje.” Dodaje da se nada da će radna skupina završiti svoj posao do kraja ljeta i Vladi dostaviti detaljan okvir.

Stimulacija tržišta

Dijana Sawalha iz agencije za nekretnine Artemida iz Banje Luke ističe za Forbes BiH da je ključno riješiti problem praznih stambenih jedinica u BiH na efikasan i održiv način.

“Uvođenje poreza na neiskorištene stambene zgrade moglo bi potaknuti njihovu prodaju ili najam. Time bi se smanjio broj praznih objekata na tržištu i ublažio pritisak na cijene nekretnina. Također, moglo bi se uvesti poticaje za vlasnike koji iznajmljuju svoje nekretnine. Kao što su porezne olakšica ili subvencije, što bi smanjilo troškove održavanja i povećalo tržišnu vrijednost i atraktivnost nekretnina. Također, reguliranje ulaganja u nekretnine i postavljanje ograničenja za investitore moglo bi spriječiti špekulativne kupnje i gradnju nekretnina koje nisu potrebne tržištu”, objašnjava Sawalha.

Financijski stručnjak Dino Osmanbegović naglašava važnost preciznog poznavanja broja neiskorištenih stambenih jedinica u BiH. “U Hrvatskoj su ovu procjenu vršili na temelju računa za električnu energiju, što je omogućilo identifikaciju nekretnina koje se koriste samo povremeno ili nisu uopće korištene. Ova problematika je prilično kompleksna i ne bih se upustio u nju bez potpune analize svih njenih aspekata”, zaključuje Osmanbegović.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno