Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Jedna vještina učinila je Netflix vrijednim 289 milijardi dolara

Naporan rad nije ono što tvrtke čini poznatima, kaže suosnivač Netflixa Marc Randolph.

Uspješni izvršni direktori i poduzetnici često napreduju jer imaju jednu vještinu: sposobnost davanja prioriteta onim problemima koje prve treba riješiti, rekao je Randolph tijekom epizode podcasta “Dnevnik izvršnog direktora sa Stevenom Bartlettom” ranije ovog mjeseca.

“Mislim da je naporan rad koji vodi do uspjeha mit”, rekao je. “Ako mogu biti jako pametan o tome na koje se probleme odlučim usredotočiti, to će napraviti razliku. Ne moram sve ispravnu učiniti, jer većina stvari ne čini razliku. Neke stvari čine razliku.”

U Netflixu, Randolph se raspravljao oko svake riječi napisane riječi i svake fotografije na proizvodima namijenjenim potrošačima, rekao je – očajnički želeći osigurati da je sve savršeno prije nego što dođe do kupca, rekao je.

S vremenom je shvatio da reakcije kupaca nemaju mnogo veze s količinom „dotjeranosti“ nove ideje i da je njegov cilj trebao biti dobiti povratne informacije iz stvarnog života o nesavršenim, poludovršenim testovima što je brže moguće, dodao je.

“Ako se imalo naslućivalo da je ideja dobra, bez obzira na to koliko loš test bio, ideja se na kraju pokazala dobrom”, rekao je Randolph. “Kupci bi odmah reagirali.”

Jedan od tih testova bio je Netflixov model pretplate, koji je eliminirao potrebu za zakašnjelim naknadama za iznajmljivanje DVD-a. Kupci su pozitivno reagirali na jednostavnije korisničko iskustvo s manje stresa – jednostavan iskorak koji je pomogao povećati Netflixovu korisničku bazu, stavljajući ga na put do trenutne tržišne vrijednosti od 289,29 milijardi dolara.

Kada je naporan rad važan

Dok regruti za posao i milijarderi podjednako hvale vrijednost snažne radne etike, Randolph nije jedina osoba koja misli da je naporan rad ponekad precijenjen.

Težak rad nekada se definirao po tome da prvi dođete  u ured i posljednji odete, ali to ne jamči da ćete biti izvršni direktor ili izgraditi multimilijardersku tvrtku. Osim toga, studija Stanforda iz 2014. pokazala je da produktivnost po satu naglo opada ako uložite više od 50 sati tjedno.

„Umjesto toga, koristite svoj raspored od 8 do 16 kako biste uspostavili dobre odnose sa svojim kolegama, posebno ako vam mogu dati povratne informacije o vašem radu.“. Rekla je to Stacie Haller, glavna savjetnica za karijeru u ResumeBuilderu, za CNBC Make It ranije ovog mjeseca.

Ponekad ćete trebati trčati – uložiti dugo vremena – posebno na početku karijere ili ako osnivate vlastitu tvrtku, primijetio je Randolph.

“Kad si mlađi, kad zapravo ne znaš što radiš… bolje ti je da se posadiš na glavu”, rekao je, dodajući: “U idealnom slučaju, dovoljno ste daleko ispred … da dobijete dovoljno prostora za disanje.”

Na kraju, konstantna žurba pogađa točku smanjenja prinosa. Taktična usredotočenost razlikuje vrijedne od pametnih radnika, rekao je Randolph.

“Toliko poduzetnika je budno cijelu noć razmišljajući, dvostruko provjeravajući svaki detalj i radeći tako naporno”, rekao je Randolph. „Ali posao se ne gubi u 2 sata tog jutra jer niste provjerili fontove. Posao se gubi četiri tjedna ranije kad temeljne stvari nisu postavljene kako treba.”

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno