Petak, 4 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

SAP upozorava na negativan utjecaj prekomjerne regulacije AI-a u Europi

SAP upozorava da bi stroža regulacija umjetne inteligencije u Europi mogla dodatno povećati zaostatak za američkim tvrtkama. Europski tehnološki sektor strahuje od gubitka konkurentnosti.

Christian Klein, direktor njemačkog SAP-a, naglašava da bi prekomjerna regulacija podataka pogoršala poziciju europskih firmi prema američkim. Ističe da se protivi regulaciji same tehnologije.

Prema sugovorniku, američka pravila o zaštiti autorskih prava razlikuju se od europskih. U SAD-u imovinska prava imaju prioritet, dok su moralna prava autora sekundarna. Europski pravni sustav, poznat kao Droit d’auteur, fokusira se na zaštitu umjetničkih djela.

Američke tvrtke mogu prema doktrini “angažirane radne snage” imati prava na djela svojih zaposlenika. Zakon ih prepoznaje kao autore, a ne kao zaposlenike, što nije slučaj u Europi. Europa je standardizirala ovo područje, naglašavajući transparentnost, etičnost i zaštitu autora kao pojedinaca.

U Americi prevladava komercijalni aspekt, dok Europa naglašava zaštitu ljudskih prava i sloboda. Europska komisija nedavno je kaznila Meta s gotovo 91 milijun eura zbog kršenja GDPR-a. Iako Europa nastoji staviti čovjeka na prvo mjesto, europske tvrtke traže veću slobodu za konkurenciju s američkim i kineskim firmama.

Veliki američki tehnološki divovi uveli su ograničenja za europske korisnike u vezi s korištenjem generativne umjetne inteligencije. Mnogi proizvodi zabranjeni u Europi i drugdje dozvoljeni su u SAD-u.

EU donijela uredbu o umjetnoj inteligenciji

EU je usvojila uredbu o umjetnoj inteligenciji (EU AI Act) koja regulira razvoj i korištenje AI-a. Ova regulativa fokusira se na komercijalne svrhe, ne pokrivajući upotrebu za obranu i sigurnost.

Pored EU AI Act-a, postoji i međunarodna konvencija Vijeća Europe koja se bavi umjetnom inteligencijom i ljudskim pravima. SAD bi trebao uskoro potpisati ovu konvenciju koja cilja na harmonizaciju propisa u tom području, piše Biznis.

New York Times tužio je OpenAI zbog korištenja tekstova njihovih novinara u razvoju AI modela. Kljajić smatra da je sada teško naplatiti prava zbog nedostatka propisa. U budućnosti bi trebalo postojati rješenje za obeštećenje autora čija se djela koriste.

Altman usredotočen na optimizaciju

Kljajić ističe da je Sam Altman, direktor OpenAI-a, rekao da je razvoj velikih jezičnih modela gotovo završen. Altman smatra da će se budući rad usredotočiti na optimizaciju.

U izradi konvencije u Vijeću Europe sudjelovale su velike tvrtke i nevladine organizacije. Na sastancima su privatni sektori komentirali predloženi tekst, a ništa nije napravljeno bez njihovog angažmana.

Tehnološke tvrtke nezadovoljne su ograničenjima u novom EU zakonu o umjetnoj inteligenciji. Ovaj zakon regulira najmoćnije jezične modele, kao i pravila o digitalnim tržištima i zaštiti podataka koja određuju upotrebu podataka za treniranje AI modela.

SAP godišnje ulaže dvije milijarde eura u AI, što je znatno manje od 100 milijardi dolara potrošenih od strane tehnoloških divova. Christian Klein naglašava da SAP ne želi konkurirati američkim firmama i ne zahtijeva velike podatkovne centre ili istraživanje AI modela.

Klein ističe da drugi pretražuju cijeli internet sa svojim jezičnim modelima, no rezultati neće biti dobri za specifične informacije o tvrtki.

SAP razvija “Joule” chatbot sposoban obavljati zadatke poput pisanja koda i identifikacije neučinkovitosti u poslovnim procesima. Tvrtka planira privući američke inženjere otvaranjem laboratorija blizu UCLA, Berkeley i Stanforda, kao i ulaganjem u generativne AI startupove poput Anthropica i Coherea.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno