Ako ste ljubitelj čokolade, sigurno ste uočili određene promjene pri kupovini omiljene slastice. Naravno sami proizvođači ne utječu na cijenu sirovine.
Svi ljubitelji, ali i kupci čokolade su sigurno uočili određene promjene u cijeni pri kupovini omiljene slastice. Najčešće se dešava da je cijena viša ili je gramaža manja. U nekim situacijama – oboje.
Razlog za to su nepovoljne vremenske prilike i bolest koja je napala plantaže u Gani i Obali Bjelokosti.
Te dvije zemlje proizvode gotovo polovinu kakaa, glavne sirovine za proizvodnju čokolade. Budući da se kakao kupuje ugovorima za jednogodišnje isporuke, ako uzmemo u obzir da je burzanska cijena ove sirovine dostigla povijesni maksimum u travnju ove godine, a da je i dalje dvostruko viša u odnosu na početak 2024, rast cijena čokolade može se očekivati i naredne godine, prenosi Aljazeera.