Ponedjeljak, 25 studenoga, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

50 zabavnih činjenica o vinu

Što više učite o vinu, više shvaćate da manje znate. Ova beskrajno intrigantna tema zabavna je za istraživanje od površinske razine do najvećih dubina, a i svega između. Navlažite svoje nepce ovim zabavnim i zanimljivim činjenicama o vinu.

Činjenice o povijesti vina

Uz dugu i bogatu povijest, može se puno naučiti o podrijetlu vina, sortama grožđa i tehnikama proizvodnje vina.

  • Poznato je da je prva vinova loza kultivirana u Gruziji tijekom 7000-5000 godina prije Krista.
  • Arheolozi su otkrili prešu za vino i posude za fermentaciju u malom armenskom selu, za koje vjeruju da je mjesto najstarije vinarije koja datira iz 4100. godine prije Krista.
  • Starogrčka kultura bila je pod jakim utjecajem vina, a Dioniz je bio poznat kao bog berbe grožđa u grčkoj mitologiji.
  • Grčka vina često su bila prožeta biljem, začinima i medom.
  • Rimljani su se počeli baviti industrijskim vinogradarstvom u Italiji, zapošljavajući robove u vinogradima.
  • Gali su izumili drvene bačve u kojima su čuvali vino.
  • Do 4. stoljeća prije Krista, područje koje je danas poznato kao Champagne, bilo je zasađeno vinovom lozom.
  • U srednjem vijeku crkve i samostani proizvodili su većinu dostupnih vina.
  • Prva vina punila su se u 17. stoljeću kada je otkrivena nova tehnologija proizvodnje stakla.
  • Zloglasni štetnik, filoksera, prvi je put otkriven u francuskim vinogradima 1866. godine.
  • Godine 1880. najmanje 80% talijanskog stanovništva živjelo je od procvata vinske industrije.

Činjenice o grožđu, vinovoj lozi i vinogradima

Od anatomije grožđa do životnog ciklusa vinove loze, proces uzgoja grožđa je nijansiran.

  • Sok od grožđa bogat je vinskom kiselinom koja pomaže u održavanju vina slobodnim od bakterija i stabilnim.
  • Kožice grožđa sadrže gorke tanine koji daju strukturu vinu i pomažu u očuvanju.
  • Narančasta vina proizvode se od bijelog grožđa koje fermentira, što daje boju.
  • Iako je sivi pinot bijelo vino, bobica ima ružičasto-plavo-sivu kožu.
  • Grožđe je najvažnije komercijalno uzgojeno voće na svijetu.
  • Vinova loza daje grožđe za berbu nakon treće godini.
  • Većina vinskog grožđa su europske vinifere cijepljene na američku podlogu.
  • U svijetu je poznato oko 10.000 sorti grožđa.
  • Rosé se proizvodi od crnog grožđa
  • Vina ‘starog svijeta’ su iz Europe i Bliskog istoka, dok su vina ‘novog svijeta’ iz Amerike, Australazije, Afrike i Azije.
  • U SAD-u postoje 242 američka vinogradarska područja (AVA).
  • Vinova loza može živjeti više od 60 godina.

Zanimljive činjenice o kušanju vina

Brojni su dijelovi slagalice za”dešifriranje” vina te pravilno kušanje i posluživanje vina.

  • Procjena boje i prozirnosti prvi je korak u procesu kušanja.
  • Vino zapravo više mirišete nego što ga kušate.
  • Spajanje slatke hrane s vinom učinit će da vino djeluje gorko i manje voćno.
  • Čaše za vino napravljene su tako da “zarobe” aromatične pare i dovode ih u vaš nos.
  • „Mješavina” znači da je grožđe odvojeno fermentirano i potom miješano; ‘koferment’ znači da je grožđe prošlo zajedno kroz fermentaciju.
  • Certifikat ‘Demeter’ znači da je vino certificirano biodinamičko.
  • NV je skraćenica za non-vintage, što znači da je vino mješavina grožđa iz različitih godina.
  • ‘Magnum’ je ekvivalent dvije standardne boce vina.
  • Vrćenjem čaše gura se kisik kroz vino tako da ono oslobađa arome.
  • Većina vina nije napravljena za odležavanje, nego u njima treba uživati ​​u roku od godinu-dvije.
  • ‘Vino pokvarenog čepa’ miriše i ima okus kao mokri karton i plijesan.
  • Crveno vino ima više antioksidansa od bijelog vina.
  • Kisela vina se vrlo dobro kombiniraju sa hranom.
  • ‘Classico’ u Chianti Classico označava da je vino napravljeno od grožđa uzgojenog u povijesnom središtu regije.

Činjenice o vrstama vina

Upoznajte “tko je tko” na vinskoj polici.

  • Sauvignon blanc je prepoznatljivo grožđe Novog Zelanda.
  • Chablis se pravi od grožđa Chardonnay.
  • Beaujolais Nouveau se pušta trećeg četvrtka u studenom svake godine.
  • Grenache noir je primarno grožđe u Châteauneuf-du-Papeu.
  • Cabernet sauvignon je najrasprostranjenije grožđe na svijetu.
  • Crni pinot poznat je po izražavanju nijansi/karakteristika određenih mjesta gdje je uzgojen.
  • Zinfandel i primitivo su isto grožđe.
  • Rizling je prirodno visoke kiselosti s izraženim voćnim i cvjetnim aromama.
  • Šampanjac se može tako nazvati samo ako se vino uzgaja, proizvodi i puni u francuskoj regiji Champagne.
  • Barolo se pravi od grožđa nebbiolo.
  • Sangiovese je najrasprostranjenije grožđe u Italiji.
  • Sherry i port su ojačana vina, što znači da imaju dodatni alkohol.
  • Pjenušavo vino dobiva svoje mjehuriće iz ugljičnog dioksida.

Vinske činjenice

S toliko toga za naučiti o vinu, dobro je napraviti korak unatrag i upijati tek nekoliko zabavnih činjenica u isto vrijeme. No, ako ste željni naučiti više, proučite i dodatne činjenice o vinu, ili upišite tečaj kako biste postali sommelier i tako se prepustili mnogim zanimljivijim činjenicama o vinu. Izvor: lovetoknow

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno