Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Njemačka u velikom riziku zbog ovisnosti o Kini

Menadžeri njemačkih firmi decenijama trguju sa Kinom bez mnogo razmišljanja o političkim rizicima. Njemačka nikada nije razmišljala o riziku zbog ovisnosti o Kini.

Sve agresivnije pretnje Kine Tajvanu su se to promijenile. Zaključuje konzultantski institut Prognos u studiju koji je predstavio u četvrtak. Zaokret od Kine u trgovini kakav predviđa novu vladinu strategiju za Kinu. Međutim, nije jednostavan, jer Njemačka snažno ovisi o uvozu sirovina i komponenti iz te zemlje.

Posebno su osjetljivi sektori informatike, kemije i elektroindustrije, upozorava Prognos u studijima koje je naručilo Udruženje bavarskog  gospodarstvo. Preporučujući domaćim poduzećima da potraže druge izvore. Osnovna za analizu je statistika uvoza u Njemačkoj. Kategorija “sirovine” opisuje sav uvoz koji domaća industrija koristi za proizvodnju, od kemikalije, preko čipova, do dijelova za automobile.

Njemačka najviše uvozi iz Kine

Prema saveznom zavodu za statistiku, njemačko gospodarstvo je 2022. oko jedanaest posto svih sirovina iz uvoza dopremila iz Kine. Što tu državu postavlja na prvo mjesto među pojedinačnim izvorima. U nekim njemačkim vrlo važnim sektorima, međutim, uvoz iz Kine je još važniji nego što brojka od 11 posto u ukupnom uvozu nagoveštava.

Tako je, prema podacima iz izvješća, domaće gospodarstvo iz Kine uvezoa 19 posto kemijskih sirovina. “To sa sobom nosi izvjestan rizik zbog mogućih posljedica geoplitičke napetosti”, navode autori.

Najizloženiji rizik je sektor IT-a. Čak trećina uvoznih komponenti i uređaja uvozi se iz Kine. Uz to, na drugom mestu je Tajvan sa devet posto. Tako da eventualni sukob preko Tajvanskog tjesnaca može ozbiljno ugrozi proizvodnju u Njemačkoj, piše Energypress.

Uvoz iz Kine pokriva 22 posto potreba njemačke elektroindustrije. U okviru toga dvije petine, 38 posto, akumulatora i baterija stiže iz Kine. Prognoze zbog izloženosti rastućem riziku domaćim tvrtkama predviđaju diverzifikaciju uvoza birajući manje rizične zemlje i regije svijeta.

Na primjer, kemijske proizvode mogu potražiti u Indiji, pneumatske i plastične proizvode u Tajlandu, građevinski materijal u Sjevernoj Americi, a električnu opremu u Meksiku. Diverzifikacija lanaca opskrbe je “najbolji način”, rekao je šef vbw Bertram Brosart (Brossardt). “Studija ukazuje da brojna druga tržišta mogu pojačati lance opskrbe u skoro svim sektorima.”

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno