Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Zašto Kina uglavnom nije pogođena globalnim padom sustava?

Problem potječe iz ažuriranja softvera tvrtke CrowdStrike za kibernetičku sigurnost sa sjedištem u Teksasu, koja više od polovice prihoda ostvaruje iz SAD. Tehnologiju tvrtke koriste mnoge najveće svjetske banke, zdravstvene i energetske tvrtke.

“Utjecaj incidenta CrowdStrike u petak na Kinu bio je vrlo malen, bez gotovo ikakvog utjecaja na domaći javni život”, rekao je Gao Feng, viši direktor istraživanja u Gartneru. “Samo su neke strane tvrtke u Kini bile pogođene.”

“Glavni razlog zašto je to tako jeste taj što lokalne kineske tvrtke u osnovi ne koriste CrowdStrike proizvode, tako da nisu pogođene. CrowdStrikeovi klijenti prvenstveno su koncentrirani u Europi i SAD.”

Gao Feng

Prijevoz, e-trgovina i drugi sustavi povezani s internetom u Kini u petak su radili glatko. Kineski državni mediji također su u petak navečer objavili da međunarodni letovi u dvjema pekinškim zračnim lukama rade normalno. Te da Air China, China Eastern Airlines i China Southern Airlines nisu bili pogođeni velikim kvarovima tehničkih sustava.

Jedan od najznačajnijih utjecaja IT prekida – uključujući i Kinu – bio je na Microsoft Windows uređaje koji su pokušavali integrirati ažuriranje proizvoda CrowdStrike Falcon. A to je rezultiralo plavim ekranom i ciklusom ponovnog pokretanja računala.

Microsoft se naširoko koristi

Microsoftovi proizvodi naširoko se koriste u Kini — Windows je imao oko 87% isporuka osobnih računala prošle godine, prema Canalysu. To je više od udjela od 79% za ostatak svijeta u prvom kvartalu ove godine, rekla je istraživačka tvrtka.

Hashtag “Hvala Microsoftu, mogu krenuti rano” zauzeo je drugo mjesto na kineskoj platformi društvenih medija Weibo kada su prekidi počeli eskalirati u petak rano poslijepodne po lokalnom vremenu. Postovi su uglavnom prikazivali fotografije “plavog ekrana smrti” ili raspravljali o globalnom prekidu rada.

Ali popularnost hashtaga ubrzo je ustupila mjesto drugima o domaćim stvarima. Uključujući lansiranje proizvoda kineske tvrtke za pametne telefone Xiaomi u Pekingu te večeri.

Microsoftovim proizvodima Office 365 i Azure cloud u Kini upravlja lokalna tvrtka pod nazivom 21Vianet. Nije odmah bilo jasno je li lokalizacija pridonijela ograničenom utjecaju u petak. Dvije tvrtke nisu odmah odgovorile na zahtjeve CNBC-a za komentar.

Zašto kineske tvrtke ne koriste CrowdStrike?

Američka i kineska vlada posljednjih su godina tjerale domaće tvrtke da koriste domaću tehnologiju i da lokalno pohranjuju podatke iz razloga nacionalne sigurnosti.

Canalys je istaknuo da kineski UOS ili operativni sustav Unity ima sve veću primjenu među državnim poduzećima i vladinim sektorima. Iako Windows još uvijek dominira domaćim tržištem osobnih računala.

“Bilo je vrlo malo utjecaja jer se CrowdStrike jedva koristi u Kini”, rekao je Rich Bishop, izvršni direktor AppInChina, koji objavljuje međunarodni softver u Kini.

“To je djelomično zato što mnoge sigurnosne prijetnje, za koje je CrowdStrike dizajniran da ih sprječava, potječu iz Kine”, rekao je. Dodao je da kineske tvrtke obično koriste proizvode Tencenta, 360 i drugih tvrtki.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno