Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Švicarska pogrešno prognozirala mirovine

Švicarska vlada priznala je da je pogrešno izračunala svoje mirovinske prognoze. Što znači da će novac potrošen na državne isplate biti manji nego što se prije sugeriralo.

Deficit 2033. povezan s takozvanim AHV državnim mirovinama bit će oko 4 milijarde švicarskih franaka odnosno 4,2 milijarde eura, umjesto prethodno navedenih 7 milijardi franaka ili 7,4 milijarde eura, potvrdili su dužnosnici, prenosi Euronews.

“Tijekom svog kontrolnog rada, Savezni ured za socijalno osiguranje BSV otkrio je dvije matematičke formule u programu izračuna financijske perspektive AHV-a koje su dovele do nevjerojatnih vrijednosti za izdatke AHV-a dugoročno. Ovo predstavlja budući financijski razvoj AHV-a u pretjerano negativnom svjetlu.”, rekli su dužnosnici BSV-a.

Nije poznato kakav bi politički učinak sada mogle imati ispravljene brojke, pišu Financije.

“Svi su očito za neovisnu istragu o tome kako se pogreška takvih razmjera mogla dogoditi”, rekao je Georg Lutz, profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Lausannei.

Napomenuo je da se neki glasovi ljevice pozivaju na ponavljanje referenduma iz 2022. Referendumom je dobna granica za umirovljenje za žene u Švicarskoj podignuta za jednu godinu na 65 godina.

Politički već postoje takve tvrdnje lijevih stranaka. S obzirom na to da je važan argument u korist reforme bio projicirani puno veći deficit mirovinskog sustava, pojasnio je.

“Međutim potencijalno poništenje prijedloga koji se već provodi otvara razna politička i pravna pitanja”, ističe Lutz.

Šteta široko rasprostranjena

Martin Eling, profesor ekonomije osiguranja na Sveučilištu St. Gallen, primijetio je da je šteta široko rasprostranjena. Iako otkrivene pogreške utječu samo na državne mirovine – a ne na radna mjesta kojima upravljaju mirovinski fondovi.

“Vjerujem da će većina ljudi sumnjati u bilo kakve izračune u nadolazećim mjesecima, bez obzira radi li se o prvom ili drugom stupu mirovinskih shema. Stoga sam skeptičan oko predloženog povećanja PDV-a i smanjenja mirovina, iako su oni nužni za održivost sustava “, rekao je Eling za Euronews Business.

Isabel Z. Martínez, viša istraživačica na ETH Zürich, rekla je za da su pogreške “neuobičajene” u takvim državnim izračunima.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno