Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Hoće li Kina poboljšani okruženje za europske tvrtke?

Europske tvrtke u Kini toliko su se obeshrabrile izgledima za poslovanje u zemlji da Peking mora djelovati ako tvrtke žele dalje ulagati, prema Europskoj gospodarskoj komori u Kini.

Rast u Kini, drugom najvećem gospodarstvu svijeta, usporio je. U međuvremenu, Kina tek treba značajno poduzeti višegodišnja obećanja o poboljšanju poslovnog okruženja, što dovodi do “zamora od obećanja”, rekla je komora u svom najnovijem dokumentu o stajalištu objavljenom u srijedu.

“Mi zapravo vjerujemo da se nalazimo u situaciji prijelomne točke. … Ako želite nešto učiniti, sada je vrijeme”, rekao je Jens Eskelund, predsjednik komore.

Izravna strana ulaganja u Kinu pala su za 29,6% u razdoblju od siječnja do srpnja u odnosu na godinu prije, prema podacima kineskog Ministarstva trgovine. Pad je pripisao prošlogodišnjoj visokoj bazi.

Ministarstvo i drugi odjeli kineske vlade nastojali su riješiti neke inozemne poslovne probleme, poput prijenosa podataka i dobivanja putnih viza.

Tijekom vikenda kineske su vlasti objavile da će strane tvrtke moći u potpunosti posjedovati bolnice u određenim gradovima i regijama, kao i provoditi istraživanje i liječenje ljudskih matičnih stanica u određenim područjima. Vlada je također rekla da će ukinuti ograničenja za strana ulaganja u proizvodnju.

Obećanje promjena

Takve promjene dio su obećanja Pekinga da će smanjiti ono što naziva negativnim popisom, skupom industrija nedostupnih stranim tvrtkama u zemlji. Kritičari kažu da je Peking težio ograničiti strane subjekte u poslovanju u unosnim industrijama kao što su financijske usluge sve dok domaći igrači ne krenu s mrtve točke.

Međutim, Eskelund je rekao da takav razvoj događaja, iako ohrabrujući, nisu napravio dovoljno pomaka za europska poduzeća. Osobito kada je optimizam članova o profitabilnosti u Kini za sljedeće dvije godine na najnižoj razini, piše CNBC.

“Možda trebate ubrzati ono što radite s birokracijom s obzirom na tržišne uvjete za koje se čini da ne donose iste povrate kao prije Covida”, rekao je.

Očekuje se da će kinesko gospodarstvo ove godine porasti za oko 5%, prema službenim ciljevima. Ali maloprodaja je porasla samo 2% u lipnju u odnosu na godinu prije, a 2,7% u srpnju. Uvoz izražen u američkim dolarima porastao je samo za 0,5% u kolovozu u odnosu na godinu prije, što ukazuje na postojanu usporenu domaću potražnju.

“Dugoročno gledano, ne mislim da itko doista dovodi u pitanje budući potencijal Kine i što Kina može učiniti. To nije ono što je ovdje u pitanju”, rekao je Eskelund.

“Ovdje vidimo nevjerojatne opskrbne lance, vidimo dugoročni potencijal Kine kao potrošačkog tržišta”, rekao je. “Samo trebamo vidjeti neke radnje koje su nas dovele do toga da povjerujemo da je ovo nešto što dolazi unutar određenog vremenskog okvira koji čini razumnim stvarno ulaganje.”

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno