Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Smartphone minimalizam: Vratite jednostavnost iz 2000-ih

Smartphone je s vremenom spojio mnoge tehnologije u jedan mali uređaj. Iako predstavlja tehnološki napredak, ima i nedostataka. Ponekad poželimo povratak u jednostavnija vremena.

Smartphone nekad nije postojao, a mobiteli su služili za SMS, pozive i povremeno pregledavanje interneta. Tada smo igre igrali u slobodno vrijeme, bez stalne povezanosti s mrežom.

Želite li svoj smartphone pretvoriti u “dumb phone”? Pitate se kako bi mogao raditi poput starih mobitela? Slijedite ove jednostavne korake i pretvorite svoj pametni telefon u klasični mobitel.

Zadržite samo ključne aplikacije, ostale uklonite.

Jedan od najlakših načina za pretvaranje smartphonea u “dumb phone” je onemogućavanje većine aplikacija. Mobiteli iz 2000-ih, poput Sony Ericsson Cedar, bili su mnogo jednostavniji. Ti uređaji su imali fizičke tipke, umjesto današnjih osjetljivih zaslona. Razlikovali su se i po broju aplikacija i funkcionalnosti.

Mobiteli nisu imali mnoštvo aplikacija koje današnji smartphonei imaju po defaultu. Svaka aplikacija ima svoju svrhu i često je korisna. Međutim, želite li da vaš smartphone liči na “dumb phone”, onemogućite većinu aplikacija. To je prvi korak prema jednostavnijem uređaju.

Internetski preglednik može ostati jer su ga mnogi stariji mobiteli koristili. No, aplikacije poput Google Karti i Microsoftovih alata trebate obrisati. Također, uklonite aplikacije za umjetnu inteligenciju, Spotify i društvene mreže osim Facebooka. Ako ne možete obrisati, barem onemogućite ove aplikacije.

Isključite obavijesti

Još jedan način za pretvaranje pametnog telefona u “glupi” je isključivanje obavijesti za aplikacije. Ako ne možete ukloniti predinstalirane aplikacije, onemogućite njihove obavijesti. Stari mobiteli nisu imali mnogo obavijesti jer su imali manje aplikacija.

Jedna od glavnih prednosti starih mobitela bila je veća kontrola nad sadržajem i uređajem. Danas, obavijesti iz aplikacija često smanjuju našu kontrolu. Isključivanje obavijesti vraća veću kontrolu u naše ruke.

Onemogućite Wi-Fi i podatkovni promet

Stari mobiteli nisu trebali podatkovnu vezu za pozive ili SMS. Pametni telefoni su donijeli potrebu za stalnom online povezanošću. Samo tako mogli smo biti ažurirani s porukama, tweetovima i objavama.

Ako želite da vaš pametni telefon više nalikuje na mobitel, isključite Wi-Fi i podatkovni promet. Većina Android uređaja ima opcije za isključivanje interneta. Nakon što isključite internet, telefon će više nalikovati na “dumb phone”. Također, primijetit ćete značajno poboljšanje trajanja baterije.

Preuzmite karte i glazbu za korištenje bez interneta

Neki kasniji mobiteli, poput Sony Ericsson Cedar, imali su Google Karte. Većina mobitela nije imala takve aplikacije. Također, nismo koristili YouTube za slušanje glazbe. Glazbu smo preuzimali i slušali offline.

Umjesto streaminga, preuzimali smo glazbene datoteke u .mp3 formatu s interneta. Kopirali smo ih na microSD karticu ili u memoriju mobitela. Mnogi mobiteli imali su utor od 3.5 mm za slušalice. To je olakšavalo uživanje u omiljenim mp3 datotekama.

Ako želite da vaš pametni telefon nalikuje na stari mobitel, učinite isto. Preuzmite glazbu s interneta i kopirajte je u memoriju uređaja. Uživajte u slušaju omiljenih pjesama bez internetske povezanosti.

Instalirajte jednostavan pokretač ili “Launcher”

Korisničko sučelje dizajnirano je da vas potakne na instaliranje dodatnih aplikacija. Ako želite da vaš smartphone nalikuje na “dumb phone”, instalirajte jednostavan pokretač. To će vaš uređaj učiniti sličnijim starim mobitelima.

Cilj je naglasiti tekst, a ne šarene boje i ikonice. Instalirajte jednostavan pokretač poput Olauncher. To će vaš smartphone učiniti sličnijim “dumb phoneu” i doprinijeti minimalističkom izgledu.

Treba li vam toliko aplikacija? Nije nužno. Često je jednostavnije imati manje aplikacija, zaključuje PC Chip.

Onemogućite Google Play Store

Google Play Store je značajka pametnih telefona. Stari mobiteli nisu imali trgovine aplikacija. Niste mogli preuzeti desetke aplikacija jednim klikom. Stari mobiteli imali su samo tvornički instalirane aplikacije. Tek kasnije su se pojavili iPhone i Apple App Store. Kasnije su došli pametni telefoni s Androidom i Google Play Store.

Prije nego onemogućite Google Play Store, preuzmite sve važne aplikacije. Nakon što su preuzete, deaktivirajte Google Play Store.

Na kraju dana, pametni telefon je samo alat. Kao i svaki alat, ima svoju namjenu. Naši životi ne bi trebali zavisiti od tih alata.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno