Nedjelja, 29 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kultura ponašanja na radnom mjestu: Ključ za uspjeh

Pet najneprihvatljivijih ponašanja kolega na radnom mjestu uključuju: ostavljanje nereda, ogovaranje, korištenje neprimjerenog jezika, ignoriranje poruka te stalno kašnjenje na sastanke.

Prema istraživanju Monstera, 31% zaposlenika smatra da njihovo radno okruženje ne njeguje međusobno poštovanje i pristojno ponašanje. Istraživanje, koje je provedeno u kolovozu i uključilo više od tisuću američkih radnika, prenosi Točka na i.

Iako se standardi poslovnog ponašanja evoluiraju, mnogi zaposlenici i dalje pridaju važnost poslovnom bontonu. Skoro 70% zaposlenika razmislilo bi o odlasku ako poslodavci zanemare politiku točnosti i učinkovite komunikacije.

Ispitanici su naveli pet najneprihvatljivijih ponašanja kolega u radnom okruženju:

  • Ostavljaju nered za sobom
  • Ogovaraju druge
  • Koriste neprimjeren jezik
  • Ignoriraju poruke
  • Često kasne na sastanke
Kako spriječiti uobičajene pogreške u ponašanju na radnom mjestu

Neki oblici neprimjerenog ponašanja, poput kašnjenja na sastanke, očigledni su. Drugi, međutim, mogu biti subjektivni.

Na primjer, ono što jedan kolega smatra “neprimjerenim rječnikom” može nekome drugom izgledati bezazleno, objašnjava Brandon Smith, terapeut i karijerni savjetnik.

Smith savjetuje da se suzdržimo od korištenja riječi koje bi mogle biti sporne za naše suradnike, uključujući generacijski sleng, sportske reference ili aluzije na određene filmove i TV emisije, osim ako su takvi izrazi uobičajeni unutar vašeg tima.

Još jedna uobičajena greška u radnom okruženju je ignoriranje e-pošte i telefonskih poziva.

Prema Smithu, kada nedostaje komunikacije, ljudi često pretpostavljaju najgore. Jedan od najbržih načina za izgradnju povjerenja i kredibiliteta na poslu je pokazivanje osjetljivosti prema kolegama.

Sebičnost je osobina koja odbija druge

Smith savjetuje da se pridržavamo “zlatnog pravila” i odgovorimo na poruke unutar 24 sata.

“To može biti kratka e-poruka, poput: ‘Potvrđujem primitak, uskoro ću poslati detaljniji odgovor’,” objašnjava Smith. “Čak i takva jednostavna potvrda da ste primili poruku pokazuje vašu profesionalnost i poštovanje prema vremenu drugih.”

Sebičnost je ključni problem u ovim neprimjerenim ponašanjima i predstavlja neprivlačnu osobinu u svakom radnom okruženju, upozorava Smith.

“Nemojte imati stav da ste vi najvažniji i da se sve vrti oko vas,” naglašava. “Umjesto toga, pokažite obzirnost prema kolegama i pristupite svom poslu s namjerom da pomognete drugima i radite zajedno kao tim. Ovaj način razmišljanja može vas dovesti daleko u karijeri.”

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno