Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Građani SAD troše kao ludi, Europljani nikad štedljiviji

Građani SAD se više gotovo ni ne sjećaju pandemijskog razdoblja štednje. U tom su periodu barem nakratko prestali biti tipično potrošačko društvo. S druge strane Europljani i dalje troše oprezno.

Stopa štednje kućanstava u eurozoni porasla je na najvišu trogodišnju razinu od 15,7 posto u tri mjeseca zaključno s lipnjem. Pretpandemijski prosjek bio je 12,3 posto, pokazuju podaci Eurostata.

U SAD-u je trend značajno drugačiji pa će ubrzana potrošnja pomoći potaknuti gospodarski oporavak. Stopa osobne štednje iznosila je 5,2 posto u drugom tromjesečju ove godine, manje od prosjeka između 2010. i 2019. godine koji iznosi 6,2 posto i tri puta manje od Europljana.

Niža stopa štednje koja je potaknula potrošnju bila je pokretač rasta SAD-a. Ovo je osnovni razlog zbog kojeg je gospodarstvo SAD raslo brže od europskog.

Niža stopa štednje koja je potaknula potrošnju bila je ključni pokretač rasta SAD-a i razlog zbog kojeg je američko gospodarstvo raslo brže od europskog – komentirao je Mark Zandi, glavni ekonomist Moody’s Analytic-sa, za Financial Times.

Konkretno, prema najnovijim projekcijama OECD-a bruto domaći proizvod SAD ove bi se godine mogao povećati za 2,6 posto. Ujedinjenom Kraljevstvu za 1,1 posto, a eurozoni samo 0,7 posto. Osim toga, u SAD-u je u rujnu otvoreno 254 tisuća radnih mjesta.

Europljani troše oprezno

Stope štednje su za vrijeme pandemije naglo skočile s obje strane Atlantika. Potrošači su bili prisiljeni ostati kod kuće. Iako je to potaknulo procvat kupovine preko interneta, većina je ipak bila opreznija sa svojim novcem nego ranije, a starije generacije nikada se ni nisu zapravo okrenule novom načinu kupovine.

Stopa štednje kućanstava u eurozoni porasla je na najvišu trogodišnju razinu, od 15,7 posto

Četiri godine nakon što je svijet zaustavio tada slabo poznati virus, europska kućanstva su i dalje oprezna. Stope štednje na starom kontinentu su čak i više nego prije pandemije jer je ruska invazija na Ukrajinu stvorila dodatni osjećaj ekonomske nesigurnosti. Zandi smatra da su rastuće tržište dionica i visoke cijene nekretnina dodatno povećali bogatstvo američkih kućanstava. U Europi vlasništvo nad dionicama nije toliko popularno kao u SAD-u pa prva promjena na njega nije toliko utjecala. Zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku Europljani bi mogli postati još oprezniji jer su te zemlje više od SAD-a ovisne o opskrbom energenata s Bliskog istoka.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno