Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Srednja i Istočna Europa prednjače u prilikama za ulaganje u nekretnine

Litva i Mađarska su prepoznate kao najbolje zemlje za ulaganje u nekretnine, dok su Belgija i Francuska na suprotnom kraju ljestvice, prema istraživanju britanske tvrtke 1st Move International. U ovom izvješću, države srednje i istočne Europe zauzele su vodeće pozicije kao najpoželjnije destinacije za ulagače u nekretnine.

Istraživanje je obuhvatilo ključne faktore ulaganja, poput poreznih stopa na imovinu, poreza na dohodak od najma, te bruto prihoda od najma. Litva se istaknula kao najbolji izbor za ulagače zahvaljujući povoljnim uvjetima i visokim prinosima.

Glavni grad Litve, Vilnius, nudi prosječni prinos od najma od 5,65 posto, prema podacima Global Property Guidea, koje prenosi Euronews. Cijene najma su značajno porasle, čak 170 posto u odnosu na 2015. godinu, prema OECD-u. Stranci mogu slobodno kupovati nekretnine, a cijene su porasle za više od 10 posto u drugom tromjesečju 2024., prema Eurostatu.

Estonija se našla na drugom mjestu, gdje nerezidenti mogu kupovati nekretnine, a trošak kupnje, uključujući poreze, iznosi samo 1,3 posto. Cijene najma su visoke, a godišnji bruto prinos je oko 4,5 posto, s porezom na dohodak od najma od 20 posto. Cijene nekretnina porasle su za 6,7 posto do lipnja 2024., što doprinosi dugoročnom rastu vrijednosti.

Rumunjska je treća po privlačnosti za ulaganja, zahvaljujući niskoj stopi poreza na dohodak od najma od samo 10 posto i visokom bruto prinosu od 6,46 posto godišnje. Također, dodatni troškovi kupnje nekretnina su relativno niski.

Irska nudi visoke prinose zbog visokih cijena najma, ali visoki porezi mogu smanjiti godišnji neto prihod. Zemlja se suočava s stambenom krizom jer ne može izgraditi dovoljno domova za rastuću populaciju, što dodatno podiže cijene.

Prema ovom izvješću, zemlje srednje i istočne Europe, kao što su Mađarska, Slovenija i Poljska, pružaju izvanredne prilike za ulaganje. Najamnine su visoke, a porezi umjereni, kao u Mađarskoj, gdje su najamnine porasle za 180 posto u odnosu na 2015. godinu.

Cijene nekretnina u Poljskoj su porasle za 17,7 posto, u Mađarskoj za 9,8 posto, a u Sloveniji za 6,7 posto u 12 mjeseci do lipnja 2024., prema Eurostatu, što ukazuje na stabilan rast tržišta nekretnina u tim zemljama.

Države u kojima ulaganje nije isplativo

Prema ovom izvješću, među najgorim zemljama za ulaganje u nekretnine su Belgija, Francuska i Grčka. Belgija predvodi listu, dok su Francuska i Grčka odmah iza nje.

Belgija ima jedan od najviših transakcijskih troškova u Europi. Dok porez na dohodak od najma može doseći 50 posto, pišu Financije. Prosječni prinos je oko 4,2 posto, no u Bruxellesu može biti i viši. Cijene nekretnina porasle su za 3,4 posto na godišnjoj razini do druge polovice 2024.

Francuska je druga najlošija zemlja za ulaganje, prema izvješću koje naglašava visoke poreze i troškove vezane uz kupnju i najam. Prosječna stopa poreza na dohodak od najma iznosi 18,28 posto, dok je godišnji bruto prinos oko 4,5 posto. Cijene nekretnina u Francuskoj su pale za 4,6 posto ove godine, prema Eurostatu.

Na trećem mjestu je Grčka, zbog visokih troškova kupnje nekretnina i povećanih poreza na dohodak. Prosječna porezna stopa na dohodak od najma prelazi 33 posto, što dodatno smanjuje atraktivnost ulaganja u nekretnine.

Istraživanje je također analiziralo najpopularnije destinacije za kupnju nekretnina, temeljeno na Google pretraživanjima. Španjolska i Portugal prednjače kao glavne destinacije za kupnju, s 279.000 pretraga za Španjolsku u razdoblju 2023.-2024.

Španjolska nudi porezne olakšice nerezidentima, uključujući stopu od 19 posto za građane EU/EEA i 24 posto za treće zemlje na prihod od najma. Ove olakšice čine Španjolsku atraktivnom destinacijom za strane ulagače.

Portugal, druga najtraženija destinacija s više od 270.000 pretraga, omogućava strancima da kupuju nekretnine pod jednakim uvjetima kao domaći stanovnici. Popularnost ove zemlje uzrokovala je manjak pristupačnih stanova.

Popularnost Španjolske i Portugala dovela je do manjka pristupačnih stanova za lokalno stanovništvo. Cijene stanova u Portugalu su od 2015. godine porasle za gotovo 70 posto, prema OECD-u, što dodatno pojačava izazove na tržištu nekretnina.

Susjedna Hrvatska je, prema podacima ovog izvješća, među top pet država s najvećim rastom s Poljskom, Bugarskom, Litvanijom i Mađarskom. Međutim, bez obzira na to i dalje je prema podacima 1st Move International, u top deset najboljih mjesta za ulaganje u nekretnine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno