Srijeda, 23 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Deutsche Bank ostvarila dobit u trećem kvartalu; nadmašili očekivanja

Deutsche Bank je u srijedu nadmašila očekivanja u svom povratku na dobit u tri mjeseca zaključno s rujnom. U drugom kvartalu im je prekinut niz od 15 kvartala dobiti.

Neto dobit koja se može pripisati dioničarima iznosila je 1,461 milijardu eura (1,58 milijardi dolara) u trećem kvartalu. U usporedbi s 1,047 milijardi eura koliko se predviđalo u anketi analitičara LSEG-a.

Prihod je dosegao 7,5 milijardi eura, u odnosu na prognozu analitičara LSEG-a od 7,338 milijardi eura.

Ostali istaknuti događaji u trećem kvartalu su:
  • Dobit prije oporezivanja od 2,26 milijardi eura, 31% više u odnosu na prethodnu godinu.
  • Rezervacije za kreditne gubitke od 494 milijuna eura, u odnosu na 245 milijuna eura u istom kvartalu prošle godine.
  • Stopa kapitala CET 1, mjera solventnosti banke, iznosila je 13,8%, što je porast u odnosu na 13,5% u drugom tromjesečju.
  • Povrat na materijalni kapital dosegao je 10,2% (ili 7,6% ako se prilagodi za rezerviranja za sudske sporove), što je porast u odnosu na 7,3% u odnosu na prošlu godinu.

Najveća njemačka banka zabilježila je gubitak od 143 milijuna eura u drugom kvartalu, piše CNBC. U to su vrijeme najavili da neće krenuti s drugim programom otkupa dionica ove godine i uračunali su rezerviranje za svoju dugotrajnu tužbu zbog akvizicije Postbank. Otprilike 60% tužitelja u parnici, koja se temelji na optužbama da je Deutsche Bank premalo platila za kupnju, nagodilo se s njemačkom bankom u kolovozu.

Riješen sudski spor oslobodio rezerviranja

Djelomično oslobađanje od 440 milijuna eura rezerviranja za sudske sporove u trećem kvartalu pomoglo je povećanju dobiti, rekla je Deutsche Bank. Banka se sada usmjerila na prijavu za otkup dionica – korak koji je prethodno zaustavljen pravnim postupkom Postbank.

“Nastavit ćemo s našim putem profitabilnog rasta i premašit ćemo naše izvorne ciljeve za raspodjelu kapitala dioničarima.”

Christian Sewing, izvršni direktor Deutsche Bank

Banka je također primijetila da su prihodi od njihovog odjela investicijske banke porasli na 2,5 milijardi eura. Što je 11% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je označilo rast u njihovom odjelu s fiksnim prihodom i valutama. Neto prihodi upravljanja imovinom iznosili su 660 milijuna eura, također 11% više u odnosu na prethodnu godinu.

Uspjeh europskih banaka pojačan je nizom otkupa dionica i dividendi posljednjih godina — i sada se suočavaju s pritiskom povećanja zarade kako bi držali korak s profitabilnošću sličnih američkih kompanija u okruženju pada kamatnih stopa, nakon što je ECB tijekom ljeta počela labaviti monetarnu politiku.

“Gledajući unatrag, dok je industrija smanjila troškove i zadržala visoku kreditnu kvalitetu, čini se da je poboljšanje povrata od 2021. uvelike posljedica porasta kamatnih stopa”, upozorili su analitičari McKinseyja u Godišnjem pregledu globalnog bankarstva 2024. Istaknuli su da, kako bi održale trenutne marže na povrat na materijalni kapital, banke bi morale smanjiti troškove približno 2,5 puta brže od pada prihoda.

Sudionici na tržištu žestoko ispituju širi bankarski sektor. I to nakon što se Deutsche Bank distancirala od perspektive dugo očekivanog spajanja s domaćim konkurentom Commerzbankom, koji se sada suočava s potencijalnom akvizicijom od strane talijanskog Unicredita.

Ostale europske banke također bi trebale objaviti zarade za treći kvartal u nadolazećim danima. Barclays bi to trebao učiniti u četvrtak, a švicarski div UBS sljedeći tjedan.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno