Danci od kafića nabavljaju talog kave koji bi se inače bacio i koriste ga za – uzgoj bukovače!
Koliko Skandinavci prednjače u održivom razvoju i zaštiti okoliša, već je naširoko poznata stvar. Norveška već omogućuje krstarenja ekološkim brodovima. Švedska toliko reciklira smeće da joj ga ponestane, pa ga mora uvoziti iz drugih zemalja. A u Danskoj su se, između ostalog, dosjetili još nečeg.
Tvrtka Beyond Coffee iz Jægersborggadea u Kopenhagenu istaknula se jednom zanimljivom idejom. Tu ideju provode u djelo i brojna udruženja za zaštitu okoliša te promoviranje ekostila života.
Pomislite samo koliko se kave dnevno popije u svijetu i koliko se taloga baca svaki dan – bilo u kućanstvima, bilo u kafićima. Većina nas je mišljenja da taj talog ionako ničemu ne služi i nije štetan.
No, Danci poručuju: većina vrijednih sastojaka kave ostaje sadržana baš u tom talogu koji se nemilice baca. Kako su Danci jedni od vodećih svjetskih kavopija, u tvrtki Beyond Coffee rade sljedeće: od kafića nabavljaju talog kave koji bi se inače bacio i koriste ga za – uzgoj bukovače!
Koji je proces?
Ohlađeni talog kave pomiješa se s micelijem, vegetativnim dijelom gljive koji se sastoji od razgranatih niti. Sve to drži se u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri tjedna.
Najprije se tri tjedna drže na toplom, tamnom mjestu koje simulira tlo u kojem bi rasle u prirodi. Zatim se na tjedan dana premještaju u hladnije prostorije s visokom vlagom i više svjetlosti. Tada počinju nicati bukovače.
Moguće je i uzgojiti gljive u više navrata korištenjem istog taloga.