Petak, 22 studenoga, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Konjak – vodič kroz užitak ispijanja ovog otpisanog pića

Konjak je vrsta brandy-ja, odnosno destiliranog vina, koja je dobila ime po gradu Cognac u Francuskoj. Proizvodi se na posebnom lokalitetu od oko 200.000 hektara u Francuskoj vinskoj regiji Charente i Charente-Maritime. Proizvodnja i distribucija konjaka je definirana strogim zakonskim pod-aktima u Francuskoj.

Turbulentna povijest prodaje

Konjak kao piće je na tržištu imao snažne fluktuacije prodaje, uspone i padove. Kroz svoju povijest došao je gotovo do gašenja, pretrpio i prirodne (filoksera) i poslovne (loš management) krize veće nego ijedno drugo piće. Ipak, predaje nikada nije bilo, i svaki puta bi se nakon krize popeo više nego prije.

Konjak je opet „in“

U 2021. prodaja konjaka je ostvarila je neočekivano visoke rezultate. Ukupna prodaja značajno je nadmašila i predpandemijske brojke. Ukupno je u 2021. godini prodano 223,8 milijuna boca što je rast od 16 posto. Financijski, to je promet od 3,2 milijarde eura uz rast od gotovo 31 posto. Vodeću poziciju tradicionalno drže SAD s rastom na čak 115 miljuna prodanih boca u 2021. godini, što je više od polovice ukupne svjetske prodaje. Pravi hit je Kina, s nevjerojatnim skokom od velikih 56 posto ili 34 milijuna boca, što je danas čini drugim svjetskim tržištem za konjak. Moramo biti svjesni kako industrija živi od izvoza koji čini iznad 97 posto ukupne prodaje dok domaće tržište, Francuska, čini samo nešto manje od 3 posto prodaje. Francuzi jednostavno oduvijek više vole škotski viski.

Proces proizvodnje konjaka
Proces proizvodnje konjaka

Od čega se proizvodi konjak?

Trebbiano (ili Ugni Blanc u Francuskoj) je sorta vinove loze i bijelog grožđa porijetlom iz Italije, od koje se prave velike količine jednostavnih, ali osvježavajućih bijelih vina.Ta sorta se iz Apenina proširila na sjever po raznim zemljama Europe – najviše po Francuskoj gdje je danas osnovna sirovina za proizvodnju konjaka. Ugni Blanc je izuzetno dobro prilagođen onom što je potrebno za proizvodnju konjaka, jer grožđe treba biti kiselkasto, sa malo šećera i otporno na bolesti.

Niski postotak šećera osigurava da će i vino napravljeno od njega imati niski procent alkohola. To pak omogućuje da se destilira duže dok ne dosegne željeni postotak alkohola (72 % kod konjaka). Zbog toga konjak uopće ne koriste sumpor, koji je inače sveprisutno antibakterijsko sredstvo u vinarstvu. Otpornost na bolesti, ključ je uspjeha – Ugni Blanca po Charentesu (računa se da se čak 95 % svih konjaka proizvode iz te sorte). Kako vlažna atlanska klima povećava rizik od truljenja u vinogradima, sve sorte sklone tom nisu pogodne za sadnju, jer se od nagnjilog grožda nemože napraviti dobar konjak.

Užitak u okusima nakon proizvodnje
Užitak u okusima nakon proizvodnje

Klasifikacije konjaka

  • VS (very special odnosno “vrlo poseban”) odnosi se na konjak koji je stario u bačvi barem dvije godine (može biti označen i s tri zvjezdice).
  • VSOP (very superior old pale) stario je u bačvi najmanje 4 godine.
  • XO (extra old odnosno “jako star”) stario je u bačvi najmanje 10 godina.

Postoji i manje poznata terminologija kojom se može klasificirati konjak:

  • Napoléon – zapravo je star koliko i XO konjak iako je tržištu uglavnom predstavljen kao nešto između VSOP i XO.
  • Vieux – što znači “star” a izraz se također odnosi na konjak između VSOP i XO klasifikacije),
    Hord d’age (prevodi se otprilike “iznad vremena” a odnosi se na konjak koji je star barem deset, a može imati 40 ili čak 50 godina.
Konjak cigara i kava
Pravilo tri C (cognac, coffee, cigar) – Konjak kava i cigara

Kako uživati u konjaku

Konjak bi se trebao servirati topao, mada je to stvar ukusa. Sama čaša savršeno leži u dlanu te se smatra da je dovoljno zagrijati konjak prirodnom temperaturom tijela dok je čaša u ruci. Međutim, ukoliko se odlučite za ispijanje konjaka u nekom ugostiteljskom objektu najčešće će biti serviran: desertni tanjir na kojem je bijela salveta; u čaši za viski usuta je vrela voda, zatim na čašu sa vrelom vodom namjestimo čašu za konjak koju kasnije dopunjavamo konjakom. Vrela voda u čaši za viski sluzi za održavanje toplote konjaka. Uz ovako serviran konjak serviramo dva ili tri zrna kave koju osoba koja pije konjak gricka radi boljeg užitka.
U inozemstvu vlada prekrasno pravilo tri C (cognac, coffee, cigar). Jasno je zašto takav sastav stvara jedinstveni osjećaj: savršeno otkriva ukus svake od tri komponente.

Profesionalno ispijanje konjaka
Profesionalno ispijanje konjaka

Konjak – Najpopularniji brendovi

Jako je veliki izbor francuskih konjaka: Camus, Courvoisier, Conjure, Delamain, Hardi, Hennessi, Hine, Landi, Louis Roier, Martell, Pierre Ferrand, Remi Martin.
Sljedeće etikete možete pokušati pronaći na našem tržištu, te ispiti svoj konjak: Hennessy V.S.O.P. , Courvoiser V.S., Courvoiser V.S.O.P, Courvoiser X.O, Martell Cordon blue , Martell V.S. , Martell V.S.O.PMartell X.O. , Remy Martin X.O., Remy Martin V.S.O.P. , Saint Vivant.

Video – kako pravilno ispijati konjak

Autor: uredništvo Financa.ba

Prilikom preuzimanja ovog članka obvezno navesti financa.ba kao izvor i poveznicu (link) na članak.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno