Nedjelja, 21 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

MMF: fiskalna politika će kontrolirati AI

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopćio je da fiskalna politika može pomoći kako bi se proširila dostignuća umjetne inteligencije (AI) na čovječanstvo.

„Fiskalna politika ima glavnu ulogu u potpori ravnomjernijoj raspodjeli dobiti i mogućnosti od generativne umjetne inteligencije“, navodi MMF u svom dokumentu „Proširivanje dobitaka od generativne veštačke inteligencije: Uloga fiskalnih politika“. Dodaje da će to zahtjevati značajne nadogradnje ssustava socijalne zaštite i poreza širom svijeta.

U radu se govori o tome kako se fiskalna politika može primjeniti da bi se tehnologija i njena primjena usmjerili na načine koji najbolje služe čovječanstvu. Istovremeno ublažavajući negativne efekte tržišta rada i raspodjele kako bi se proširila dobit.

Financijski fond je saopćio da nove generativne AI tehnologije imaju ogroman potencijal za povećanje produktivnosti. Također, za poboljšanje pružanja javnih usluga, ali sama brzina i opseg transformacije također izaziva zabrinutost zbog gubitka radnih mesta i veće nejednakosti.

Savjetuje se da vlade trebaju zauzeti „agilan pristup“. isti ih priprema za veoma razorne scenarije, s obzirom na neizvjesnost u pogledu budućnosti umjetne inteligencije.

„Lekcije koje su naučene iz prošlih automatizacija ukazuju na to da bi osiguranja za slučaj nezaposlenosti trebalo da budu viša. Tako bi se ublažio negativan uticaj umjetne inteligencije na radnike. Omogućavajući im da pronađu poslove koji bolje odgovaraju njihovim vještinama“, navodi se u saopćenju MMF-a.

Istovremeno, navodi, se, obuka po sektorima, usavršavanja i prekvalifikacije mogli bi da igraju veću ulogu u pripremi radnika za poslove doba umjetne inteligencije, navodi Biznis.rs.

Sveobuhvatni programi socijalne pomoći bit će potrebni radnicima koji se suočavaju sa dugotrajnom nezaposlenošću. Također, pokrivat će smanjenu lokalnu potražnju za radnom snagom zbog automatizacije ili zatvaranja industrije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno