Nedjelja, 8 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Njemačko ugostiteljstvo je uteškoj krizi, ne pomaže ni Euro

Njemačko ugostiteljstvo trpi oštar pad prihoda u prvoj polovini godine, izvijestila je udruga hotela i restorana DEHOGA. Istaknuli su da su tek malobrojni uspjeli iskoristiti priliku koju je otvorilo europsko prvenstvo u nogometu.

Ugostiteljstvo je pretrpilo u prvih šest ovogodišnjih mjeseci nominalni pad prihoda od 11 posto . Ovo je pokazala anketa koju je udruga provela početkom srpnja među 2.700 članova.

Isti postotni pad ugostiteljstvo bilježili i u lipnju, uz zaključak udruge da “tek malobrojna poduzeća izravno profitiraju od europskog nogometnog prvenstva”, prema priopćenju objavljenom u četvrtak.

Još je “dramatičnije” u prvih šest ovogodišnjih mjeseci pala zarada u ugostiteljskom sektoru, za 22,2 posto, utvrdila je udruga.
Čak 88 posto ispitanika navelo je da nije bolje poslovalo zahvaljujući prvenstvu. Zamjetne su razlike ovisno o poslovnom “konceptu” i lokaciji.

Ugostiteljstvo bilježi pozitivne efekte u gradovima domaćinima EURO

“Ne čudi što je europsko nogometno prvenstvo donijelo zaradu dvostruko više ugostitelja u gradovima u kojima su utakmice organizirane, poput Berlina i Hamburga, njih 17,5 posto. Posebno su dobro bili posjećeni kafići, barovi i pivnice”, navode u DEHOGA-i.

“Slavljeničko raspoloženje pokvarile su u prvom redu nestabilne vremenske prilike i ispadanje naše momčadi u četvrtfinalu”, navodi šef udruge Guido Zoellick.

Pad prometa i dobiti u prvoj polovini godine posebno je bio izražen u kafićima, restoranima, te u klubovima i diskotekama. Čak trećina ugostitelja očekuje “loše” poslovanje i u trećem tromjesečju. Njih devet posto smatra da je situacija “ekstremno loša”.
Više od polovine poduzeća očekuje ipak poboljšanje. Tako da gotovo 37 posto anketiranih smatra da su izgledi “zadovoljavajući”. Više od 20 posto da su “dobri” ili čak “vrlo dobri”.

Smanjenje poreza na dodanu vrijednost pomoglo je sektoru u pandemiji. Početkom godine stopa je vraćena na pretpandemijsku razinu, što je dodatno otežalo situaciju, ističu u udruzi. Dodaju da je više od 90 posto ugostitelja bilo prisiljeno podići cijene.

Aktualni rezultati ankete jasno pokazuju da je situacija u ugostiteljstvu i dalje jako napeta.

Guido Zoellick, šef udruge ugostitelja

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno