Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Postoji baterija koja se ne mora puniti 50 godina

Kineski startup Betavolt tvrdi da je pronašao novu revolucionarnu nuklearnu bateriju. Tvrde da baterija može izdržati 50 godina bez punjenja.

Ova mala ‘elektrana’, manja od novčića, koristi snagu raspadajućih izotopa nikla-63. Betavolt zato tvrdi da njegovo minijaturno čudo može postojano da proizvodi električnu energiju do 50 godina bez potrebe za punjenjem ili održavanjem. Samoodrživa baterija je toliko moćna u vrlo malom pakovanju, dimenzija samo 15x15x5 kubnih milimetara.

Betavolt kaže da bi njegova inovacija u atomskoj energiji, koja je već ušla u pilotsko testiranje, mogla na kraju da završi u svim vrstama uređaja. Od medicinskih implantata i mikroprocesora do dronova koji mogu da lete neograničeno.

Ovo bi mogla biti revolucija u skladištenju električne energije

Dok je koncept nuklearnih baterija prisutan od 20. stoljeća. Prethodne verzije koje su razvili sovjetski i američki naučnici bile su prevelike i skupe za široku upotrebu. Prema najnovijem petogodišnjem ekonomskom planu Kine koji ima za cilj jačanje tehnoloških mogućnosti zemlje. Betavolt je sada postigao kompaktan, pristupačan dizajn koji bi mogao da uvede revoluciju u skladištenje energije.

Baterija je sigurna i ekološka

Ono što daje dodatu vrijednost ovom izumu je da su baterije sigurne i ekološki prihvatljive. Nemaju vanjsko zračenje, mogu izdržti ekstremne temperature od -60 do 120 stupnjeva Celzijusa. Neće se zapaliti ili eksplodirati ako se zgnječe ili probuše. Pored toga, nakon 100-godišnjeg životnog vijeka izotopa nikla-63, oni se raspadaju u bezopasan, stabilan bakar. Tada ne predstavlja opasnost po životnu sredinu, piše The Independent, prenosi BiF.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno