Iznos od pet funti (5,9 eura) za šalicu kave u Londonu ili sedam dolara (6,3 eura) u New Yorku možda je sada nezamislivo, ali bi uskoro moglo postati stvarnost. Razlog je „savršena oluja“ ekonomskih i ekoloških faktora u regijama u kojima se uzgaja najviše kave.
Globalna cijena sirove kave je sada na „visokoj vrijednosti svih vremena“, kaže analitičarka Judy Gaines. I to zbog kombinacije problematičnih usjeva, tržišnih sila, iscrpljenih zaliha — i najsmrdljivijeg voća na svetu.
Neobičan mraz je 2021. uništio usjeve kave u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču „arabike“ koja se često koristi u kafićima.
Stoga su se kupci okrenuli zemljama poput Vijetnama, primarnog proizvođača sorte „robusta“ koja se obično koristi u instant mješavinama.
Vijetnamski durijan
Međutim, tamošnji farmeri su se suočili sa najvećom sušom u skoro deset godina. Stoga su se okrenuli uzgoju smrdljivog žutog voća – „durijana”, kako bi zaradili više. Zbog smrada zabranjen je u javnom prijevozu na Tajlandu, Japanu, Singapuru i Hong Kongu, ali je veoma popularan u Kini. Tamo se udio vijetnamskog „durijana” skoro udvostručio 2023. i 2024. godine. Za Vijetnamce je on pet puta isplativiji od kave.
Vijetnamci su preplavili Kinu durijanom. Izvoz robusta kafe iz Vijetnama u lipnju bio je 50 posto onoga što je bio u lipnju 2023. A zalihe te sorte su „skoro iscrpljene“, prema Međunarodnoj organizaciji za kavu.
Izvoznici robuste u Kolumbiji, Etiopiji, Peruu i Ugandi su se povećali. Ali još uvijek nema dovoljno kave da se nadoknadi skučeno tržište.
Zbog toga su cijene sirove robuste i arabike danas skoro rekordne, a to utječe i na cijenu svake šalice kave, prenosi Biznis.
Britanski veletrgovac Paul Armstrong očekuje da bi se ljubitelji kave uskoro mogli suočiti s „ludom mogućnošću“ da šalica košta više od pet funti u Velikoj Britaniji.
Armstrong, koji vodi Carrara Coffee Roasters, uvozi kavu iz Južne Amerike i Azije, prži je i šalje u kafiće širom Velike Britanije.
On je za BBC rekao da je nedavno podigao cijene. Ali je dodao da to nije kraj, jer kupovne cijene i dalje rastu.
On je naveo da će se neki od kafića kojima u narednim mjesecima istječu ugovori uskoro morati odlučiti hoće li veće troškove prebaciti na svoje korisnike.
Cijene pet puta veće nego 2016. godine
Grafikoni pokazuju da je cijena sirove kave na burzama u Londonu za robustu i u New Yorku za arabicu porasla čak pet puta od siječnja 2016. do početka rujna ove godine.
Ne samo šalica kave u kafićima, već i instant kava, kao i kava u trgovinama, svuda će nastaviti rasti, očekuje Armstrong.
Podaci iz industrije kave pokazuju da visoka tržišna cijena sirove kave ne dovodi nužno do viših maloprodajnih cijena.
Felipe Barreto Croce, generalni direktor FAFCoffees u Brazilu, slaže se da su cijene kave porasle. Ali tvrdi da je to „uglavnom zbog inflatornih troškova uopće“. Kao što su zakup prostora i rad, a ne cijena same sirove kave.
Kompanija Consultancy Allegra Strategies procjenjuje da sirova kava čini manje od 10 posto cijene šalice kave u kafiću.
Croce vjeruje da je kava i dalje vrlo jeftina, ako se pravi kući, iako je i dalje luksuzna roba.
On kaže i da se zbog poskupljenja sirove kave slabije kvalitete sada više plaća kvalitetna kava kao relativno bolja vrijednost.
„Ako odete u specijalizirani kafić u Londonu i dobijete specijalitet kave, razlika u cijeni između te kave i obične kave u masovnim lancima kafića, kao što je Costa Coffee, je mnogo manja nego što je bila“, rekao je Croce.
On je još dodao da će predstojeća prolećna berba u Brazilu, koji proizvodi trećinu svetske kafe, biti „ključna“ za cene, ali da zavisi od kiše.
Također, objasnio je da „svi gledaju u nebo, jer ako sada padne kiša, biljke bi trebale biti dovoljno zdrave i bujno cvjetati. Ali ako kiša stigne u listopadu, sljedeće godine će doći do propadanja roda i stres na tržištu će se nastaviti“.