Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

U kojoj životnoj dobi nam prijeti burnout?

Prekovremeni rad i manjak ravnoteže između poslovnog i privatnog dijela života najčešći su uzroci. Većini je poznat pojam burnout, a karakterizira ga stanje emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti uzrokovane pretjeranim i dugotrajnim stresom, o čemu smo već pisali na financa.ba. Znanstvenici su predvidjeli u kojoj dobi postoji najviše šanse za doživljavanje ‘sagorijevanja’. Najvjerojatnije je da ćete osjećaj preplavljenosti i emocionalne iscrpljenosti doživjeti u 32. godini, pokazalo je istraživanje britanske tvrtke TOG. Otkrili su da je upravo ta dobna skupina, koja čini 50 posto radne snage u Ujedinjenom kraljevstvu, doživljava drugu ekonomsku krizu u svojoj odrasloj dobi što se pokazalo kao najveći pokretač burnout-a.

Najveći razlozi zbog kojih ova dobna skupina osjeća veliki stres i iscrpljenost je prekovremeni rad od kuće (59%), nemogućnost odvajanja poslovnog od privatnog života (42%) i suočavanje sa sve konkurentnijim tržištem rada (33%). Međutim, kako piše 24 sata, postoji nekoliko jednostavnih savjeta koji bi mogli spriječiti burnout.

1. Držite se rutine

Bez obzira idete li na posao ili radite od doma, pobrinite se da imate stalno vrijeme buđenja i odlaska na spavanje.

2. Zapišite obaveze za naredni dan

Važno je odraditi jedno po jedno. Ako se posvetite zadacima istovremeno, to će usredotočenost biti manja.

3. Više boravite na zraku i suncu

Studije pokazuju da su radnici na radnim mjestima s prozorima, ne samo bili više izloženi sunčevoj svjetlosti, već su i spavali u prosjeku 46 minuta više svake noći.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno