Ponedjeljak, 25 studenoga, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Za vinare i vinogradare ovo neće biti godina za pamćenje

Vinogradari kažu kako je ovo jedna od najlošijih godina u posljednjih pedeset godina. Više od 50% ukupnog uroda je uništeno zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta. To će utjecati i na formiranje novih, viših cijena grožđa i vina.

U hercegovačkim vinogradima u tijeku je berba grožđa. Međutim, ova godina zbog loših vremenskih uvjeta nije išla na ruku vinogradarima. Kažu ne pamte lošiju godinu. Više od polovine uroda je uništeno jer je zbog obilnih kiša vinograde napala bolest. Manjim dijelom pepelnica, ali u prvom redu peronospora.

Peronospora je poharala Hercegovinu, ovdje Brotnjo, posebice u malim vinogradima. Pepelnica ne učini toliku štetu kao peronospora. Peronospora jednostavno obere grožđe da nemate ni tragova ni peteljke, a kamoli bobice grožđa. Na tisuću loza vinograda na području čitlučkog, čerinskog, hamzićkog polja ne može se ubrati ni vrećica grožđa.

Tihomir Prusina, glavni enolog u Vinariji Čitluk

U Vinariji Čitluk, najvećoj i najstarijoj vinariji u BiH, uspjeli su zahvaljujući struci sačuvati gotovo sav urod. Slično je i u vinogradima Grge Vasilja u Međugorju jer su radili adekvatnu zaštitu. No, nisu mogli utjecati na krupu koja im je ovogodišnji urod umanjila za 10%. Manji urod, ali kvaliteta grožđa, a time i kvaliteta vina će ove godine, kažu, biti iznimna.

Nije sve baš tako crno kako se na prvi pogled može učiniti, ako je manje grožđa, onda vino bude malo bolje… Mogu vam reći, na osnovi analiza, parametri su pokazali da ima sve predispozicije da bude izvrsno vino ove godine.

Grgo Vasilj, Carska vina Međugorje

Manje količine grožđa utječu i na njegovu cijenu, koja već polako ide prema gore. Kako bi se urod zaštitio za sljedeću godinu, stručnjaci savjetuju nužnu zaštitu preko zime. Peronospora prezimljuje u tlu s opalim lišćem i nužno ju je iskorijeniti, piše Večernji. Vinogradari, bez obzira na lošu godinu, kažu kako je područje Hercegovine idealno za vinogradarstvo i vinarstvo te da je taj potencijal nedovoljno iskorišten.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno