Utorak, 30 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Svjetske kompanije čije je poslovanje pod utjecajem sankcija

Velik broj međunarodnih tvrtki čije je poslovanje izloženo Rusiji sprema se suočiti se s izazovnim vremenima zbog zapadnih sankcija uvedenih Moskvi nakon ulaska ruskih vojnih snaga u Ukrajinu – piše Telegraf.

Među europskim tvrtkama koje će biti pogođene sankcijama je, među ostalima, i njemački BASF, prema Reutersovom pregledu nekih od tvrtki koje će se zbog sankcija naći u problemima.

Ovaj njemački proizvođač kemikalija, zajedno s grupom ulagača Letter One ruskog milijardera Mikhaila Friedmana, suvlasnik je tvrtke Winterschel Dea, koja je jedan od financijera obustavljenog plinovoda Sjeverni tok 2.

Na popisu je i naftaš British Petroleum, koji je najveći strani investitor u Rusiji s 19,75 posto udjela u naftnoj kompaniji Rosneft. Također ima udio u nekoliko drugih naftnih i plinskih projekata u Rusiji.

Coca – Cola i Danone

Posljedice sankcija osjetit će i tvrtka Coca-Cola HBC, kotirana na Londonskoj burzi, koja flašira Coca-Colu za Rusiju, Ukrajinu i veći dio srednje i istočne Europe. Rusiju svrstava među svoja najveća tržišta i tamo zapošljava 7000 ljudi.

Slijedi francuski proizvođač mliječnih proizvoda Danone, koji kontrolira ruski mliječni brend Prostokvanhino, a koji ostvaruje 6 posto ukupnih prihoda iz Rusije.

Sankcije će utjecati i na poslovanje francuske energetske tvrtke Anzhi, koja je jedan od pet sufinancijera Gazpromovog Sjevernog toka 2.

Među tvrtkama na Reutersovoj listi su norveški Equinor, koji ima manjinske udjele u tri ruska naftna polja, najveća talijanska osiguravajuća kompanija Generali, koja ima manjinski udio u ruskom Ingosstrachu, i njemački Heidelbergcement, koji ima tri ruske tvornice izvan te zemlje. .

Talijanska inženjerska grupa Maire Technimont ima portfelj narudžbi vrijedan 1,5 milijardi eura (1,68 milijardi dolara) u Rusiji, što predstavlja 17 posto njenog ukupnog portfelja narudžbi. Tvrtka je nedavno pobijedila na natječaju za projekt ruskog Rosnjefta za izgradnju kompleksa za hidrokreking u Ryazanu.

Metro lanac zapošljava 10.000 u Rusiji

Njemački trgovački lanac Metro zapošljava oko 10.000 ljudi u Rusiji, gdje opslužuje oko 2,5 milijuna kupaca, a ima i 26 trgovina u Ukrajini.

Finska rafinerija Neste oslanja se na Rusiju za dvije trećine svojih potreba za naftom, iako kaže da je značajan dio njezine kupovine sirove nafte na spot tržištu, što znači kada je potrebno, te da stoga može fleksibilno reagirati na tržište promjene.

Švicarski prehrambeni div Nestle, prema podacima s web stranice tvrtke, imao je 2020. godine šest tvornica u Rusiji, uključujući tvornice za proizvodnju slastica i pića. Njegova prodaja u Rusiji 2020. bila je vrijedna oko 1,7 milijardi dolara.

Finski proizvođač guma Nokian Tyres ima tvornicu i veliko skladište guma u Rusiji.

Austrijska naftna i plinska tvrtka OMV jedan je od pet financijera Sjevernog toka 2 i glavni je austrijski uvoznik ruskog plina. Ima 24,99 posto udjela u ruskom plinskom polju Južno-Ruskoje.

Naftni giganti i proizvođači automobila

Francuski proizvođač automobila Renault ostvaruje 8 posto svoje operativne dobiti u Rusiji, a ima 69 posto udjela u ruskom zajedničkom pothvatu Avtovaz, koji stoji iza marke Lada, a koji više od 90 posto proizvodnje automobila prodaje na domaćem tržištu.

Britanski proizvođač zrakoplovnih motora Rolls-Royce navodi da 20 posto titana koji se koristi u toj proizvodnji nabavlja iz Rusije, ali da ta zemlja sudjeluje s manje od 2,0 posto u ukupnom prihodu tvrtke.

Anglo-nizozemska naftna tvrtka Shell posjeduje 27,5 posto udjela u projektu ukapljenog prirodnog plina Sahalin-2, koji ima godišnji kapacitet od 10,9 milijuna tona i njime upravlja Gazprom. Shell je također jedan od pet sufinancijera Sjeverni tok 2.

Francuski naftni div Total jedan je od najvećih ruskih investitora s 19,4 posto vlasništva Novateka, 20 posto udjela u zajedničkom pothvatu Jamal LNG, 21,6 posto u projektima Arctic LNG2 i 20 posto u naftnom polju Harjaga . Ulagao je i u razne ruske holdinge u sektoru obnovljive energije, ranije i petrokemijske tvrtke.

Njemačka energetska tvrtka Uniper ima izloženost od milijardu dolara na temelju ulaganja u Sjeverni tok 2 i pet elektrana u Rusiji ukupnog kapaciteta 11,2 gigavata, što osigurava oko 5,0 posto ukupnih energetskih potreba Rusije. Uniper i njegov većinski dioničar Fortum zajedno posjeduju 12 elektrana u Rusiji i tamo zapošljavaju 7000 ljudi.

Na popisu je i Volkswagen, koji u Rusiji ima dvije tvornice i oko 4000 zaposlenih. U toj je zemlji 2021. proizveo oko 170.000 vozila, što je mali broj u odnosu na 8,9 milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta prošle godine.

Negativne učinke zapadnih sankcija Rusiji neće zaobići ni azijske tvrtke, među kojima su, prema popisu Reutersa, među ostalima Japan Tobacco, SBI Bank, Mitsubishi i Toyota.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno