Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Važno je kako započinjete svoj radni dan. Donosimo 10 grešaka koje biste trebali izbjegavati

Prvih nekoliko minuta radnog dana od ključne su važnosti za produktivnost narednih osam sati. Ako često kasnite, ili ste se “zaglavili” odgovarajući na neprekidni niz mailova, možete lako ispasti iz kolosijeka, i ostatak dana provesti pokušavajući se skoncentrirati, piše BizLife.

Donosimo popis stvari koje ne treba raditi prvih 10 minuta kada stignete u ured, ili kada sjednete za računalo tijekom svog radnog dana.

1. Kasnite

Možete upropastiti radni dan i prije nego je počeo. Jedna studija koju je naručio “The Huffington Post” pokazala da šefovi zaposlenike koji kasne vide kao manje svjesne i daju im niže ocjene o radu. To smo donekle i znali, ali ovo je zanimljiviji dio:

Šefovi su istog mišljenja čak i kada zaposlenici izađu s posla kasnije kada zakasne pri dolasku.

Nije fer, ali je realnost. Zato se trudite da u ured dolazite što je ranije moguće.

2. Pijete kavu

Ako niste osoba koja pije kavu čim ustane, onda vjerojatno posegnete za šalicom okrepljujućeg napitka kada stignete u ured.

Ali, istraživači kažu da je najbolje vrijeme za ispijanje kave poslije 9:30 ujutro. Zato što hormon stresa kortizol, koji regulira energiju, obično dostiže vrhunac između 8 i 9 ujutro. Kada pijete kavu u to vreme, tijelo počinje proizvoditi manje kortizola i više se “oslanja” na kofein.

3. Odgovarate na svaki mail koji vam je stigao

Ako čim sjednete za računalo, “uronite” u more mailova, to nije dobro za vaš radni dan. Tog je mišljenja Michael Kerr, autor knjige “You Can’t Be Serious! Putting Humor to Work”. On smatra da biste prvih 10 minuta trebali skenirati i sortirati mailove po važnosti. Na taj način možete uočiti što je hitno i napraviti plan kako ćete odgovarati kasnije.

“Provjeravanje maila može bitijedan od onih zadataka koji čine da se osjećamo kao da uspješno završavamo stvari, ali opasnost je u tome da ne radimo po prioritetu, i dopuštamo drugima da nam uređuju agendu,” rekao je Kerr za Business Insider.

4. Počinjete posao a da nemate plan kako ćete raditi

Prije nego što počnete raditi trebali biste znati koji su vam prioriteti, a možete ih i zapisati. Ako već imate sastanak, odvojite najmanje 10 minuta vremena da se pripremite, inače vas može zateći vijest da sastanak počinje a vi ste usred pisanja projekta.

5. Prvo radite najlakši zadatak

Razne studije ali i naše osobno iskustvo pokazuju da nam se energija i volja smanjuju kako odmiče dan. Zato je ključno da važne stvari uradimo što je prije moguće. Neki ljudi ovu strategiju nazivaju “jedenje žabe” zasnovanu na citatu Marka Twaina.

“Pojedi živu žabu odmah ujutro i ništa gore neće se dogoditi do kraja dana.”

6. Radite više stvari istovremeno

Ujutro imate najviše energije, i zato možda osjećate kako ste spremni napraviti milijun različitih stvari odjednom. Već smo pisali kako je „multitasking“ mit. Najbolje je raditi jednu po jednu stvar, i svakoj posvetiti vremena baš koliko zaslužuje.

7. Prebirete po glavi loše misli

Možda vas je iznervirao trgovac u pekari, ili slučajni prolaznik. Ili ste već bili ljuti kada ste izašli iz kuće. Ne dozvolite da vas ovakvi osjećaji ometaju i odvuku od zadataka koje morate napraviti tog dana.

Stručnjaci daju jedno jednostavno rješenje: Negativne misli probajte staviti u jednu kutiju kada započnete radni dan. Probajte vizualizirati ovakav čin, možda stvarno pomogne.

8. Imate sastanak

Sastanci ujutro mogu biti traćenje vaših kognitivnih resursa. Prema Lauri Vanderkam, autorici knjige “What the Most Successful People Do Before Breakfast”, rana jutra bi trebalo biti rezervirana za zadatke koji iziskuju fokus i koncentraciju, kao što je pisanje.

Sastanci sa šefom i/ili kolegama trebali bi biti onda kada je nivo energije najmanji, sredinom podneva, osim ako ne iziskuju veću mentalnu energiju.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno