Subota, 21 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Lozinke u pregledniku? Evo zašto to nije dobra ideja

Lozinke su nešto što mnoge internetske stranice žele “zapamtiti” kako bi vam olakšale pristup sljedeći put. Ipak, nemojte to dopustiti! Evo zašto je bolje izbjegavati tu opciju.
Prvo, lozinke pohranjene u preglednicima nisu toliko sigurne kao one u upraviteljima lozinki

Pohrana lozinki u pregledniku, čak i uz enkripciju, nije optimalna. Ako dijelite uređaj ili ga izgubite, drugi mogu pristupiti vašim vjerodajnicama. Većina preglednika ne nudi sigurnosne mjere poput višestruke provjere autentičnosti za zaštitu tih podataka.

Ako netko ima pristup vašem uređaju, može vidjeti pohranjene vjerodajnice. Preglednici su također ranjivi na napade zlonamjernog softvera putem JavaScripta, prema PcChip-u.

Ako želite sami pohranjivati lozinke, preglednički upravitelji to ne omogućuju. Samostalni upravitelji nude bolju sigurnost, uključujući višefaktorsku autentifikaciju i automatsko zaključavanje trezora.

Automatski unos lozinke moguće je samo unutar web stranice

Još jedna značajna mana pregledničkih upravitelja lozinki je njihova nesposobnost rada izvan preglednika. Automatsko popunjavanje dostupno je samo unutar preglednika.

Ako se želite prijaviti na aplikacije poput Instagrama ili Facebooka, prvo morate otvoriti preglednik i kopirati vjerodajnice. To može biti nezgodno.

Kopiranje prijavnih vjerodajnica može biti rizično jer zlonamjerne aplikacije mogu pristupiti međuspremniku i ukrasti ih.

Internetske stranice mogu pohranjivati samo lozinke

Upravitelji lozinki temeljeni na pregledniku dopuštaju pohranu samo lozinki, što može biti vrlo ograničavajuće. S druge strane, najbolji samostalni upravitelji omogućuju pohranu različitih povjerljivih podataka.

Osobno koristim Bitwarden kao primarni upravitelj lozinki jer nudi više od samog pohranjivanja lozinki. Omogućuje mi brzo unos raznih podataka o korisničkom identitetu, uključujući ime i adresu.

Bitwarden također omogućuje pohranu sigurnih bilješki, što je korisno za API ključeve i kodove za oporavak. Osim toga, mogu dodavati prilagođene bilješke, privitke i polja za svaku spremljenu lozinku.

Postoje razna ograničenja pri korištenju internetskih preglednika na različitim platformama

Upravitelji lozinki preglednika vezani su za određeni preglednik. Kada pređete na drugi, lozinke morate ručno prenijeti i označiti za pohranu. To može biti neugodno za korisnike koji često koriste više preglednika.

Na primjer, ako koristite Firefox, Brave i Chrome, pohranjivanje lozinki u jednom od njih nije praktično. Svaka promjena lozinki zahtijeva ažuriranje u svim preglednicima.

Također, iako možete pristupiti lozinkama putem Google računa u različitim preglednicima, nećete imati automatsko popunjavanje. Korištenje više preglednika može otežati upravljanje lozinkama, što dodatno naglašava zašto ne bi trebalo koristiti ugrađene alate za pohranu lozinki.

Ograničene funkcionalnosti

Na kraju, jedan od razloga protiv korištenja pregledničkih upravitelja lozinki su njihove ograničene mogućnosti. Bez obzira na preglednik, funkcionalnost je mnogo slabija nego kod samostalnih upravitelja.

Neki samostalni upravitelji omogućuju sigurno dijeljenje lozinki putem zajedničkog trezora, što je korisno za korisnike koji dijele račune. Također nude obiteljske planove za privatne i zajedničke trezore.

Upravitelji poput Proton Passa imaju opciju pseudonima e-pošte, što skriva vašu stvarnu adresu prilikom prijave. Različiti upravitelji nude i dodatne značajke, poput alata za potvrdu i prilagodbu generiranih lozinki.

Iako preglednici omogućuju automatsko spremanje lozinki, razlozi protiv korištenja te opcije nadmašuju razloge za korištenje. Na kraju, preporučujem korištenje samostalnih upravitelja lozinki. Ovo su neki od njih.

Proton Pass

Proton Pass je razvila švicarska tvrtka Proton, poznata po svojoj sigurnoj e-pošti i VPN uslugama. Ovaj upravitelj lozinki dio je šireg Proton ekosustava koji nudi razne funkcionalnosti.

Besplatna verzija omogućuje neograničeno spremanje lozinki i bilješki na više uređaja. Proton Pass uključuje deset skrivenih pseudonima e-pošte za zaštitu vaše stvarne adrese tijekom prijava.

Osim toga, nudi integriranu dvofaktorsku autentifikaciju, pristup Protonovom disku za pohranu i VPN usluge, sve uz end-to-end enkripciju.

LogMeOnce

LogMeOnce nudi različite mogućnosti raspoređene u tri skupine, pri čemu je besplatna verzija ograničenija od plaćenih.

Možete pohranjivati neograničene lozinke na više uređaja i sinkronizirati ih slobodno. Međutim, besplatna opcija dolazi s 1 MB za pohranu datoteka, tri sigurne bilješke i mogućnošću dijeljenja lozinki s najviše pet osoba.

Također, možete spremati do tri sigurne kreditne kartice.

Avira Password Manager

Avira je jednostavan upravitelj lozinki koji kriptira vaše lozinke, štiteći ih glavnom lozinkom.

Dostupan je kao proširenje za Chrome, Edge, Operu i Firefox, te za Android i iOS. Uključuje i generator 2FA kodova, a možete koristiti i aplikaciju bez preuzimanja proširenja.

Korisničko sučelje je vrlo intuitivno, što olakšava snalaženje. Iako Avira nema najbogatije mogućnosti, svakako je jedan od najjednostavnijih za korištenje.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno