API

  32

  API je skraćenica od Application Programming Interface i predstavlja skup definicija i protokola za izgradnju i integraciju aplikacijskog softvera.

  API-ji omogućuju vašem proizvodu ili usluzi komunikaciju s drugim proizvodima i uslugama bez potrebe da znate kako su implementirani. To može pojednostaviti razvoj aplikacije, štedeći vrijeme i novac. Kada dizajnirate nove alate i proizvode—ili upravljate postojećima—API-ji vam daju fleksibilnost; pojednostavljuju dizajn, administraciju i korištenje; i pružaju mogućnosti za inovacije.

  Budući da API-ji pojednostavljuju način na koji programeri integriraju nove komponente aplikacije u postojeću arhitekturu, oni pomažu poslovnim i IT timovima da surađuju. Poslovne potrebe često se brzo mijenjaju kao odgovor na digitalna tržišta koja se stalno mijenjaju, gdje novi konkurenti mogu promijeniti cijelu industriju novom aplikacijom. Kako bismo ostali konkurentni, važno je podržati brzi razvoj i implementaciju inovativnih usluga. Razvoj aplikacija u oblaku prepoznatljiv je način za povećanje brzine razvoja, a oslanja se na povezivanje arhitekture aplikacija mikroservisa putem API-ja.

  API-ji su pojednostavljeni način povezivanja vaše vlastite infrastrukture putem razvoja aplikacija u oblaku, ali vam također omogućuju dijeljenje podataka s klijentima i drugim vanjskim korisnicima. Javni API-ji predstavljaju jedinstvenu poslovnu vrijednost jer mogu pojednostaviti i proširiti način povezivanja sa svojim partnerima, kao i potencijalno unovčiti vaše podatke (Google Maps API je popularan primjer).

  Na primjer, zamislite tvrtku za distribuciju knjiga. Distributer knjiga mogao bi svojim kupcima dati aplikaciju u oblaku koja službenicima u knjižarama omogućuje provjeru dostupnosti knjiga kod distributera. Ova bi aplikacija mogla biti skupa za razvoj, ograničena platformom i zahtijeva dugo vrijeme razvoja i tekuće održavanje.

  Alternativno, distributer knjiga može pružiti API za provjeru dostupnosti zaliha. Ovaj pristup ima nekoliko prednosti:

  • Dopuštanje korisnicima da pristupe podacima putem API-ja pomaže im prikupiti informacije o svom inventaru na jednom mjestu.
  • Distributer knjiga može mijenjati svoje interne sustave bez utjecaja na kupce, sve dok se ponašanje API-ja ne promijeni.

  S javno dostupnim API-jem, programeri koji rade za distributera knjiga, prodavače knjiga ili treće strane mogu razviti aplikaciju koja će pomoći korisnicima da pronađu knjige koje traže. To bi moglo rezultirati većom prodajom ili drugim poslovnim prilikama.

  Ukratko, API-ji vam omogućuju da otvorite pristup svojim resursima uz održavanje sigurnosti i kontrole. Kako ćete otvoriti pristup i kome ovisi o vama. Sigurnost API-ja temelji se na dobrom upravljanju API-jem, što uključuje korištenje API pristupnika. Povezivanje s API-jima i stvaranje aplikacija koje koriste podatke ili funkcionalnost izloženu API-jima može se izvršiti s distribuiranom integracijskom platformom koja povezuje sve—uključujući naslijeđene sustave i Internet stvari (IoT).