Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Fed signalizirao više povećanja kamata nego što je tržište predviđalo

Osim toga, Federalni odbor za otvoreno tržište rekao je da će politika možda morati prijeći preko “neutralnog” na “restriktivni” teritorij.

Zapisnici pokazuju da se članovi nadaju da će moći smanjiti inflaciju, ali i zabrinuti zbog rizika financijske stabilnosti.

Dužnosnici Federalnih rezervi ranije ovog mjeseca naglasili su potrebu za brzim podizanjem kamatnih stopa i vjerojatno više nego što tržišta očekuju kako bi se uhvatili u koštac s rastućim problemom inflacije, pokazao je zapisnik s njihova sastanka objavljenog u srijedu.

Ne samo da su kreatori politike vidjeli potrebu za povećanjem referentnih stopa zaduživanja za 50 bodova, već su također rekli da će slična povećanja vjerojatno biti potrebna na sljedećih nekoliko sastanaka

Nadalje su napomenuli da će politika možda morati prijeći preko “neutralnog” stava u kojem ne podržava niti ograničava rast, što je važno razmatranje za središnje bankare koje bi moglo odjeknuti kroz gospodarstvo, piše see.biz.

“Većina sudionika ocijenila je da bi povećanje od 50 baznih bodova u ciljnom rasponu vjerojatno bilo prikladno na sljedećih nekoliko sastanaka”, stoji u zapisniku.

Osim toga, članovi Federalnog odbora za otvoreno tržište naznačili su da bi “restriktivni stav politike mogao postati prikladan ovisno o ekonomskim izgledima koji se razvijaju i rizicima za izglede”.

Rekordno povećanje kamatne stope

Na sjednici od 3. do 4. svibnja FOMC je odobrio povećanje stope za pola postotnog boda i iznio plan, počevši od lipnja, za smanjenje bilance središnje banke od 9 bilijuna dolara koja se uglavnom sastoji od državnih obveznica i hipotekarnih vrijednosnih papira.

To je bilo najveće povećanje stope u 22 godine i došlo je dok Fed pokušava smanjiti inflaciju koja je na vrhuncu u 40 godina.

Tržišne cijene trenutno predviđaju da se Fed do kraja godine kreće na referentnu stopu od oko 2,5%-2,75%, što bi bilo u skladu s onim što mnogi središnji bankari smatraju neutralnom stopom. Izjave u zapisniku, međutim, pokazuju da je povjerenstvo spremno ići dalje od toga.

“Svi su sudionici ponovno potvrdili svoju snažnu predanost i odlučnost da poduzmu mjere potrebne za vraćanje stabilnosti cijena”, navodi se u sažetku sastanka.

“U tu svrhu, sudionici su se složili da bi Odbor trebao ekspeditivno pomaknuti stav monetarne politike prema neutralnom držanju, kroz povećanje ciljanog raspona stope federalnih sredstava i smanjenje veličine bilance Federalnih rezervi”, nastavlja se. .

Što se tiče bilance, plan će biti dopustiti da se ograničena razina prihoda smanji svakog mjeseca, broj koji će do kolovoza dosegnuti 95 milijardi dolara, uključujući 60 milijardi dolara za trezore i 35 milijardi dolara za hipoteke. Zapisnik nadalje pokazuje da je moguća izravna prodaja hipotekarnih vrijednosnih papira, uz najavu da će se to dogoditi dosta unaprijed.

Zapisnici su 60 puta spomenuli inflaciju, a članovi su izrazili zabrinutost zbog rasta cijena čak i usred uvjerenja da bi politika Fed-a i ublažavanje nekoliko faktora koji pridonose, kao što su problemi u lancu opskrbe, u kombinaciji s strožom monetarnom politikom pomogli toj situaciji. S druge strane, dužnosnici su primijetili da bi rat u Ukrajini i blokade u Kini povezane s Covidom pogoršale inflaciju.

Neobično obraćanje

Na svojoj konferenciji za novinare nakon sastanka, predsjednik Fed-a Jerome Powell poduzeo je neobičan korak obraćajući se izravno američkoj javnosti kako bi naglasio predanost središnje banke ukroćivanju inflacije. Prošli tjedan, Powell je u intervjuu za Wall Street Journal rekao da će biti potrebni “jasni i uvjerljivi dokazi” da se inflacija spušta na Fed-ov cilj od 2% prije nego što se povećanje stope zaustavi.

Uz njihovu odlučnost da smanje inflaciju došla je i zabrinutost za financijsku stabilnost.

Dužnosnici su izrazili zabrinutost da bi stroža politika mogla uzrokovati nestabilnost i na tržištu riznice i na tržištu roba. Konkretno, u zapisniku se upozorava na “prakse trgovanja i upravljanja rizicima nekih ključnih sudionika na tržištima roba [koje] nisu bile u potpunosti vidljive regulatornim tijelima.”

Problemi upravljanja rizicima “mogli bi dovesti do značajnih zahtjeva za likvidnošću za velike banke, brokersko-dilerske poslove i njihove klijente.”

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno