Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

El Salvador pred kolapsom zbog pada bitcoina

Kada je predsjednik El Salvadora, Nayib Bukele legalizirao bitcoin kao sredstvo plaćanja jedni su ga smatrali totalnim luđakom, a drugi kripto vizionarom. Nayib Bukele je dosad potrošio stotinjak milijuna dolara na zalihe bitcoina čija se vrijednost proteklih tjedana rapidno smanjuje, donosi poslovni.hr.

Kada poželimo definirati bitcoin u današnje vrijeme, vjerojatno će točna definicija ovisiti o okolnostima. Potraga traje već godinama, no odgovor na dilemu prilično je fluidan. Prvotno je zamišljen kao digitalna valuta, univerzalno sredstvo plaćanja koje će na mala vrata financijski sustav omogućiti dostupnim svima, i još k tome zaobići konvencionalne financijske institucije.
Inicijalna je formulacija u međuvremenu evoluirala jer projekt globalne valute baš i nije zaživio, pa se bitcoin danas sve češće spominje u kontekstu zasebne kategorije aktive koja, doduše, ne nosi nikakav prinos, ali je u manjem dijelu populacije vrlo popularna, te se možda može strpati uz bok luksuznim dobrima poput umjetnina ili čak robama.
Financa.ba je u nedavno objavljenoj analizi detektiorala tri glavna razloga za pad kripto tržišta. Podsjećamo, zaključeno je da su na pad vrijednosti kriptovaluta utjecali sljedeći faktori: povećanje kamatnih stopa FED-a, smanjenje globalnog interesa za investiranje u kriptovalute, te ciklus “bikova” i “medvjeda”.

Bircoin ilustracija
Bircoin ilustracija

Od vizije do provalije

Simultanim rastom inflacije i intenzivnim padom cijene bitcoina prednosti je sve teže dokazati, o industrijskoj primjeni nema smisla ni govoriti, pa se sada nekako nameće zaključak kako je u prvom redu riječ o volatilnom sredstvu špekulacije na kojem se šačica pionira zasigurno obogatila, dok se ostali tek nadaju sličnom ishodu koji je trenutno popriolično upitan.
Nažalost ili nasreću – vrijeme će pokazati, zahvaljujući poduzetnom predsjedniku jedna se siromašna državica Srednje Amerike nedavno pretvorila u svojevrsni eksperiment, omogućivši nam da u realnom vremenu, kao svojevrsni reality show promatramo eksperiment koji testira sve teze vezane za kriptovalute.
U glavnoj ulozi su El Salvador i predsjednik Nayib Bukele, osvjedočeni kripto entuzijast koji je prije nešto manje od godinu dana šokirao svjetsku javnost, iskoristivši Bitcoin Conference kako bi najavio legislativu kojom će bitcoin (pored američkog dolara) postati službeno sredstvo plaćanja u državi koju on vodi.

Ideja je tri mjeseca kasnije provedena u djelo, a rezultati su iz današnje točke gledišta prilično neugodni. Za početak, inicijativa kojom je bitcoin trebao postati opće prihvaćeno sredstvo plaćanja doživjela je pravi fijasko. Ili tako barem tvrde autori istraživanja pod naslovom “Are Cryptocurrencies Currencies? Bitcoin as Legal Tender in El Salvador”; već u uvodu se navodi kako je upotreba bitcoina koncentrirana među mladom muškom populacijom koja (za razliku od siromašnijih slojeva) ionako nema problema s pristupom bankovnom sustavu. Autori usto zaključuju kako je u danim okolnostima (niskog životnog standarda i pandemije) koncept digitalne valute dobio idealnu priliku da osvjetla obraz kripto evanđelistima, ali je projekt neslavno – propao. Tehnički, doduše, još uvijek traje, no rezultati su daleko od ohrabrujućih.
U rujnu je predsjedničkim dekretom pokrenuta aplikacija Chivo koja predstavlja digitalni novčanik u kojoj je za svakog stanovnika rezervirana ista količina bitcoina. U protuvrijednosti 30 dolara, što je otprilike trodnevni prosječni dohodak u El Salvadoru, no svega polovica anketiranih je aplikaciju uopće pokušala upogoniti. Od onih najupornijih, manje od polovice je nastavilo koristiti Chivo nakon što su potrošili predsjednički znak pažnje, i što je najgore, postotak inozemnih doznaka s kripto valutama koje su upućene putem digitalnog novčanika mjeri se tek jednoznamenkastim brojkama.

30 milijuna dolara dosegli su gubici nabavke bitcoina po cijeni od 45.000 dolara

Ili u prijevodu, bitcoin kao alternativna službena valuta je – podbacio. I to unatoč velikom potencijalu, jer El Salvador je vrlo siromašna država u kojoj inozemne doznake predstavljaju vrlo bitnu stavku uz skroman životni standard građana. Pored brojnih tehničkih problema, jedan od najvažnijih razloga neuspjeha, kao što možete naslutiti, iznimno su velike oscilacije cijene bitcoina koje ga čine vrlo nepouzdanim sredstvom plaćanja.

Zbog toga su istraživačke ekspedicije američkih novinara proteklih mjeseci uvijek završavale jednako, dokumentirajući tek rijetke prigode u kojima su transakcije plaćanja bitcoinom uspješno realizirane.
Iako ih zakon obvezuje da prihvate uplate u bitcoinu, većina poduzetnika svejedno insistira na dolarima. Veliko nepovjerenje u državne institucije sigurno nije pomoglo, a na tom tragu je i opaska o visoko centraliziranom ekosustavu kojim su zapravo izdana osnovna načela kripto valuta; u zemlji u kojoj demokracija ne cvjeta, dio stanovnika Chivo doživljava ponajprije kao sredstvo kontrole u rukama vladajuće garniture.

Nayib Bukele predsjednik EEl Salvadora kojeg je Financial Times nazvao El Hodlador
Nayib Bukele predsjednik El Salvadora kojeg je Financial Times nazvao El Hodlador

Javne financije u rasulu

A Chivo predstavlja tek mali komadić grandiozne vizije koja je, iz razumljivih razloga duboke korekcije sada na čekanju. U planu je bila izgradnja novog grada i pogona za rudarenje bitcoina koja bi se financirala putem posebnog izdanja obveznica, makar je apsurdna konstrukcija čudnovatog financijskog instrumenta dio kamata bi se isplaćivao u bitcoinu tek okorjelim kripto fanovima tada zvučala atraktivno.
A ni oni, uslijed intenzivne korekcije, nisu baš oduševljeni. Totalni luđak (u zemlji je u ožujku uvedeno izvanredno stanje), kripto vizionar ili najjednostavnije, El Hodlador (urnebesan nadimak koji su mu zalijepili u Financial Timesu), Bukele je dosad potrošio stotinjak milijuna dolara na zalihe bitcoina čija se tržišna vrijednost posljednjih tjedana rapidno smanjuje.

50 posto iznosi prinos na dug El Salvadora s dospijećem za 2,5 godina

Prema nekim procjenama, prosječna nabavna cijena kreće se oko 45.000 dolara (bitcoin se trenutno trži za 30-ak tisuća), a gubitak je premašio 30 milijuna dolara, što je otprilike jednako trošku iduće rate kamata (na ime prethodno plasiranih obveznica) koju El Salvador mora isplatiti tijekom lipnja. Inozemni investitori su naprosto digli ruke od cijele priče. Baš kao i MMF i Svjetska banka, koji suradnju i nove kredite uvjetuju eliminacijom bitcoina kao legalnog sredstva plaćanja.

S javnim dugom koji doseže 85 posto BDP-a, El Salvador velikom brzinom juri prema bankrotu, a izvedba konvencionalnih obveznica ne ostavlja mjesta dvojbama: razmjere percepcije rizika (i skepse spram mogućnosti naplate potraživanja) otkriva dramatičan rast prinosa koji su u slučaju obveznice s rokom dospijeća za dvije i pol godine premašili – 50 posto.

Daleko je to još od rekorda zabilježenih u nekim latinomeričkim državama, no Bukele će zasigurno otići u legendu, ponajprije kao predsjednik prve države koja je bitcoinu priskrbila status nacionalne valute. Nažalost, u povijesnim bi knjigama mogao ostati zapisan i kao hiroviti autokrat čiji su mokri snovi, nasađeni na vrlo klimavim tezama, srozali standard milijunima zemljaka i zemlju odveli u bankrot.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno