Financa
Digitalni poslovni portal

Hladan tuš: Američki BDP u prvom kvartalu pao 1,5 posto

Revidirani podaci američkog Ministarstva trgovine pokazali su da je realni bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju pao za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prethodna procjena pokazala je njegov pad od 1,4 posto, a analitičari su očekivali revidirani pad od 1,3 posto.

Nešto veći pad od očekivanog uslijedio je nakon što je BDP naglo poskočio za 6,9 posto u posljednjem tromjesečju 2021.godine.

U odvojenom izvješću je američko Ministarstvo rada, nakon što je u prethodnom tjednu izvijestilo o najvećem broju novih zahtjeva za naknade nezaposlenima u SAD-u u posljednja gotovo četiri mjeseca, u četvrtak objavilo da su zahtjevi za naknadama u tjednu do 21. svibnja pali više od očekivanog.

Broj novih naknada pao je na 210 tisuća, što je smanjenje za 8.000 u odnosu na nerevidiranu razinu od 218 tisuća iz prethodnog tjedna. Ekonomisti su očekivali skromnije smanjenje novih zahtjeva za nezaposlene na 215 tisuća.

U međuvremenu je Ministarstvo rada priopćilo je da je četverotjedni prosjek novih naknada porastao na 206.750, što je povećanje za 7.250 u odnosu na prošlotjedni nerevidirani prosjek od 199.500 zahtjeva. (see.biz)

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije