Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Japanska poslovna ikona: malo poznata žena

Za Yoshiko Shinoharu kažu da je jedinstvena poslovna ikona Japana o kojoj se malo zna. Krenula je iz dnevne sobe i stvorila carstvo.
Kaže se da je Japanka Yoshiko Shinohara jedna i jedinstvena.

Javnosti i poslovnom svijetu poznata je kao milijarderka koja nije naslijedila ni novac ni obrazovanje. Sve što je oživjela bilo je iskustvo odrastanja sa samohranom majkom i japanska tradicija koja nije nimalo naklonjena ženama i njihovim poslovima.

Uzmemo li u obzir da je rođena između dva svjetska rata i da je stasala u poslijeratnom poraženom Japanu, šanse za izgradnju carstva i zapošljavanje tri tisuće žena bile su jednake SF scenariju.

Japan i njegova ženska ikona

Danas Yoshiko Shinohara ima 88 godina i prilično je aktivna u poslu. Službeno je u mirovini već pet godina, a njezino se bogatstvo procjenjuje na 4,5 milijardi dolara. Na tome radi od 1973. godine kada je osnovala tvrtku Temp Holding, čija je osnovna djelatnost bilo posredovanje pri zapošljavanju na povremenim poslovima.

Ta je ideja bila hereza za Japan u to vrijeme iz nekoliko razloga:

Shinohara je namjeravala zaposliti prvenstveno žene

Njezina ideja da Japankama ponudi i druge poslove osim služenja čaja i služenja muževa bila je izravan i neoprostiv udarac tradiciji.
Za Japance je “povremeno” zapošljavanje nezamislivo. ‘Stalno’ zaposlenje jedino je zamislivo, čak i ako ih ima više (što je uobičajeno za poslovnu kulturu kao što je Japan)
Udala se rano, s 20 godina, što je za japanske standarde bilo sasvim u redu, no razvod na koji se ubrzo odlučila bio je neprihvatljiv. Pakira kofere i odlazi u Europu, zatim u Australiju i radi kao tajnica. Ukratko, ponašanje Yoshiko Shinohare bilo je neprihvatljivo sa svim atributima za izopćenje.

Žena(e) svijeta

„Ono što me se posebno dojmilo dok sam putovala svijetom i radila su radnice. Radile su rame uz rame s muškarcima i mijenjale posao. Sve mi je to otvorilo oči i htjela sam Japancima pružiti takve poslovne prilike, rekla je u intervjuu za Bloomberg prije 15 godina.

Povratak u Japan bila joj je jedina želja, ali i hrabrost jer je znala da će je osnivanje tvrtke, zapošljavanje žena i općenito razvijanje ideje o povremenom zapošljavanju popeti na stup srama. Spremala se za linč. Problem nije bio “samo” u kulturi i tradiciji dok postoji nacija, nego su uslijedili pozivi iz Ministarstva rada.

Za Harvard Business je progovorila o problemima sa zakonom koje je morala riješiti nakon što je počela poslovati. “Nije mi bilo jasno zašto je bilo protuzakonito s vremena na vrijeme zapošljavati ljude, a za tim je postojala potreba? Pitala sam se kako je to biti u zatvoru i služiti kaznu u četiri zida? Pitala sam se koliko ima zatvorskih ćelija? Imaju li WC ili prozor?”

Nije osuđena na zatvor, ali je zato borba s vlastima trajala godinama. Morala je čekati da se zakon promijeni kako bi radila punim kapacitetom.

Nezaustavljiva s muškarcima

  1. Temp Holding je stabilan od svog osnutka 1980-ih. Shinohara je posao vodila zajedno sa zaposlenicima, uz popratne bitke s vlastima i okolinom.

U jednom od intervjua govorila je o svojim zaposlenicima. Sve su bile žene, a kasnih 1980-ih Shinohara je predložila zapošljavanje muškarca. Ne samo da im je trebao muški kadar, već se poslovna klima u Japanu polako mijenjala, a ekstremizam jenjavao. “Zamolila sam ih da angažiraju muškarca, na što su jednoglasno odgovorile: ‘Što će nam ta stvorenja?’ No trebali su nam jer se povećala i potreba za zapošljavanjem muškaraca za povremene poslove. Ovo je bila prekretnica u mom poslu. Tada je posao postao nezaustavljiv.”

Devedesete su Japanu donijele dodatne promjene i gospodarsku stagnaciju. Kako bi prebrodile krize i spasile se, tvrtke su počele mijenjati svoj odnos prema zaposlenicima. Otvorila se potreba za povremenim zaposlenicima kao mjerom štednje.

Japan i bogate žene

Kao ohrabrenje svima koji su uglavnom na poslovnom bojnom polju, još jedan podsjetnik zašto je ona dama, Yoshiko Shinohara ušla je u poslovne legende Japana:

  • Krenula je od nule iz svoje dnevne sobe
  • Zato što se protivila tvrdoj japanskoj tradiciji
  • Jer nije odustala od borbe s “legalnim vjetrenjačama” Japana
  • Jer ona ipak nije feministica, iako su je mnogi osuđivali
  • Jer ona je jedina milijarderka u Japanu koja je japanskog podrijetla. Ostale dame su iz Kine i Hong Konga.

Izvor:bonitet.com

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno