Znate li kako produljiti rok nekim namirnicama ili stvarima u kućanstvu, uštedjet ćete nešto novca i proći bolje.
Smanjenje otpada od hrane uvijek je vrijedan pothvat. Ali s obzirom na inflacijuInflacija je povećanje opće razine cijena u određenom vre..., smanjenje otpada postalo je ne samo plemenito, već i nužno. Budući da se mnogi od nas suočavaju s vrtoglavim cijenama namirnica, moramo biti sigurni da će nam hrana koju kupujemo ili uzgajamo trajati onoliko dugo koliko nam je potrebno, piše Večernji list.
Voće i povrće:
Ako su voće ili povrće dobili pomalo usahnuli izgled, ne znači da nisu iskoristivi jer vitamina još uvijek ima. Mrkve tako primjerice možete ‘oživjeti’ ako ih potopite u ledenu vodu na sat vremena. Kada povrće stavljate u hladnjak stavite ih na papirnati ručnik da upije višak vlage.Luk i češnjak mogu trajati i do pola godine ako ih pohranite u mrežaste vrećice u kojima se često mogu i kupiti. Tako će imati više zraka. Neka budu na suhom i tamnom mjestu.
Bobičasto voće:
Bobičasto voće ima puno kraći rok trajanja, a ako primijetite pokoju trulu bobicu, odmah ju maknite kako ne bi pokvarila ostale. Preostale prije pohrane u hladnjak uronite u toplu vodu na 30 sekundi kako bi ubila plijesan ili gljivice. Banane držite odvojeno od ostalog voća jer sadrže etilen, a on je pak zadužen za brže sazrijevanje voća. Da bi same banane trajale dulje, iz istog biste ih razloga trebali držati svaku za sebe.
Mliječni proizvodi:
Iako imaju otisnute datume pa znate rok trajanja, možete ih očuvati tako da temperaturu u hladnjaku snizite prema 0. Zbog toga se smanjuje razvoj bakterija u mliječnim proizvodima za 25 posto. Sirne namaze i ostale proizvode s poklopcima okrenite naopako. To će stvoriti vakuum i usporiti razvoj bakterija.
Tjestenina i riža:
Namirnice poput tjestenine, riže i sušenih začina su neke od najdugovječnijih koje možete imati u svom domaćinstvu. Tipičan paket tjestenine, ako ga držite na suhom mjestu, može potrajati i više od godinu dana, ovisno o roku uporabe navedenom na pakiranju. Ponajbolji način da vašoj tjestenini produljite rok uporabe jest da je držite u staklenki, na suhom i tamnom mjestu, podalje od direktne sunčeve svjetlosti.
Osušeni začini:
Čak do godinu dana mogu potrajati određeni osušeni začini, poput bosiljka, korijandera i peršina, a u svježoj varijanti i dulje ako ih zamrznete. Možete ih prethodno staviti u posudice za led zajedno s vodom ili maslinovim uljem, te ih na taj način zamrznuti. Slično možete učiniti i s umacima ili pestom.
Brašno:
Stručnjaci sugeriraju da brašno potrošite u roku ne duljem od osam mjeseci, a najbolji način skladištenja je na suhom i tamnom mjestu, te na sobnoj temperaturi. Ako je maslinovo ulje skladišteno na optimalan način, potrajat će vam godinu i pol dana, pod uvjetom da boca nije otvarana.
Meso:
Bilo da je sirovo ili termički obrađeno (kuhano ili pečeno), poznato je po tome da ima najkraći rok trajanja od većine namirnica koje držimo u hladnjaku ili frizeru. Primjerice, piletina, svinjske kobasice i govedina, mogu se držati u hladnjaku svega nekoliko dana što je zaista kratko. Možete im produljiti trajanje tako što ćete ih staviti u hermetički zatvorene spremnike.